Schab pieczony w ziołach. Idealny na kanapki, także na Święta. Duża ilość przypraw, sprawia, ze mięso nie jest nudne. Każdy kęs to ciekawa eksplozja smaków. Mięso pieczone było w rękawie do pieczenia, dzięki temu wyszło soczyste i miękkie. Na ciepło, świetny także jako danie główne.
Składniki:
- 1,2 kg schabu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka zielonej czubrycy
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Sposób przygotowania:
- Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Wymieszać z pozostałymi przyprawami oraz oliwą z oliwek.
- Schab wypłukać zimną wodą. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Oczyścić z błonek i ewentualnych chrząstek.
- Mięso dokładnie natrzeć marynatą. Włożyć do pojemnika i marynować kilka godzin w lodówce. Najlepiej na całą noc.
- Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia. Zamknąć, a następnie nakłuć folię w kilku miejscach. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. godzinę. Ten kawałek schabu był bardziej wąski i podłużny więc po 55 minutach był już gotowy. Jeżeli macie termometr do mięsa to temperatura w środku powinna wynosić ok. 65-70 stopni.