Schab pieczony w ziołach
dania główne pieczenie, pasztety, pasty kanapkowe Wielkanoc WYTRAWNIE

Pieczony schab w ziołach

Schab pieczony w ziołach. Idealny na kanapki, także na Święta. Duża ilość przypraw, sprawia, ze mięso nie jest nudne. Każdy kęs to ciekawa eksplozja smaków. Mięso pieczone było w rękawie do pieczenia, dzięki temu wyszło soczyste i miękkie. Na ciepło, świetny także jako danie główne.

Składniki:

  • 1,2 kg schabu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka zielonej czubrycy
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Wymieszać z pozostałymi przyprawami oraz oliwą z oliwek.
  2. Schab wypłukać zimną wodą. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Oczyścić z błonek i ewentualnych chrząstek.
  3. Mięso dokładnie natrzeć marynatą. Włożyć do pojemnika i marynować kilka godzin w lodówce. Najlepiej na całą noc.
  4. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia. Zamknąć, a następnie nakłuć folię w kilku miejscach. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. godzinę. Ten kawałek schabu był bardziej wąski i podłużny więc po 55 minutach był już gotowy. Jeżeli macie termometr do mięsa to temperatura w środku powinna wynosić ok. 65-70 stopni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *