kotlety z indyka z pieczarkami
dania główne WYTRAWNIE

Kotlety z indyka z pieczarkami

kotlety z indyka z pieczarkami

Klasyczne, panierowane kotleciki z indyka z podsmażonymi pieczarkami, oraz koperkiem. Z mięsa i warzyw, wychodzą naprawdę pyszne połączenia. Pieczarki to jedno z moich ulubionych warzyw, które w świetny i pyszny sposób urozmaicają dania, aby nie były nudne. 

Składniki:

  • 500 g mielonego z piersi indyka
  • 500-600 g pieczarek
  • 1 jajko
  • 1 nieduża czerwona cebula
  • pęczek koperku 
  • 1 łyżka masła
  • 3/4 łyżeczki soli
  • pieprz czarny
  • 3 łyżki bułki tartej + kilka łyżek do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni na maśle, na dosyć dużym ogniu podsmażyć pieczarki, aby puściły nadmiar wody. Smażyć, aż płyn odparuje. Wystudzić. 

2. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę, drobno posiekany koperek,  pieczarki, surowe jajko, sól, pieprz czarny, oraz 3 łyżki bułki tartej. Całą masę dokładnie wyrobić. 

3. Z masy uformować kotleciki. Mi wyszło ich 16 sztuk. Im większe tym dłużej będą się smażyły. Każdy kotlecik obtoczyć w bułce tartej. 

4. Smażyć na rozgrzanej patelni, z cienką warstwą oleju, na złoty kolor  każdej strony (po kilka minut z każdej strony).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *