
Klasyczne, panierowane kotleciki z indyka z podsmażonymi pieczarkami, oraz koperkiem. Z mięsa i warzyw, wychodzą naprawdę pyszne połączenia. Pieczarki to jedno z moich ulubionych warzyw, które w świetny i pyszny sposób urozmaicają dania, aby nie były nudne.
Składniki:
- 500 g mielonego z piersi indyka
- 500-600 g pieczarek
- 1 jajko
- 1 nieduża czerwona cebula
- pęczek koperku
- 1 łyżka masła
- 3/4 łyżeczki soli
- pieprz czarny
- 3 łyżki bułki tartej + kilka łyżek do obtoczenia kotletów
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni na maśle, na dosyć dużym ogniu podsmażyć pieczarki, aby puściły nadmiar wody. Smażyć, aż płyn odparuje. Wystudzić.
2. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę, drobno posiekany koperek, pieczarki, surowe jajko, sól, pieprz czarny, oraz 3 łyżki bułki tartej. Całą masę dokładnie wyrobić.
3. Z masy uformować kotleciki. Mi wyszło ich 16 sztuk. Im większe tym dłużej będą się smażyły. Każdy kotlecik obtoczyć w bułce tartej.
4. Smażyć na rozgrzanej patelni, z cienką warstwą oleju, na złoty kolor każdej strony (po kilka minut z każdej strony).