parówki w cieście
inne wypieki przekąski śniadanie Sylwester WYTRAWNIE

Parówki w cieście francuskim

Parówki w cieście, to świetna przekąska lub nawet kolacja czy śniadanie. Idealne, podzielne porcje sprawdzą się na spotkaniu rodzinnym lub ze znajomymi. Potrzeba niewiele składników, niewiele czasu i danie gotowe. 

Składniki:

  • 6 ulubionych parówek 
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (250-275 g)
  • 100 ml sosu pomidorowego (kilka łyżek passaty pomidorowej, z dodatkiem  oregano, czosnku, bazylii, soli, pieprzu)

Sposób przygotowania:
Ciasto podzielić na prostokąty, o długości trochę krótszej niż długość parówki. Na każdym rozsmarować niewielką ilość sosu. Zawinąć parówkę w ciasto. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Niewykorzystane resztki ciasta można posmarować sosem i zawinąć w świderka. Wierzch gotowych rulonów, przed pieczeniem, można posmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać ulubionymi ziarnami np. sezamem.

parówka w cieście
parówka w cieście
parówka w cieście
parówki w cieście
parówki w cieście

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec na złoty kolor (ok 25-30 minut).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *