Parówki w cieście, to świetna przekąska lub nawet kolacja czy śniadanie. Idealne, podzielne porcje sprawdzą się na spotkaniu rodzinnym lub ze znajomymi. Potrzeba niewiele składników, niewiele czasu i danie gotowe.
Składniki:
- 6 ulubionych parówek
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (250-275 g)
- 100 ml sosu pomidorowego (kilka łyżek passaty pomidorowej, z dodatkiem oregano, czosnku, bazylii, soli, pieprzu)
Sposób przygotowania:
Ciasto podzielić na prostokąty, o długości trochę krótszej niż długość parówki. Na każdym rozsmarować niewielką ilość sosu. Zawinąć parówkę w ciasto. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Niewykorzystane resztki ciasta można posmarować sosem i zawinąć w świderka. Wierzch gotowych rulonów, przed pieczeniem, można posmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać ulubionymi ziarnami np. sezamem.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec na złoty kolor (ok 25-30 minut).