pieczeń rzymska
pieczenie, pasztety, pasty kanapkowe Wielkanoc WYTRAWNIE

Pieczeń rzymska z mięsa mielonego

Pieczeń rzymska
Pieczeń rzymska

Cudownie aromatyczna, pyszna pieczeń z mięsa mielonego. Idealna na kanapki, zamiast sklepowych wędlin. W połączeniu z ogórkami małosolnymi, lub świeżym pomidorkiem stanowi idealne śniadanie. Samo przygotowanie pieczeni jest naprawdę szybkie, więc naprawdę polecam taką odmianę.

Składniki:

  • 600 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 płaskie łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni, na maśle zeszklić cebulę z czosnkiem. Wystudzić.

Mięso mielone przenieść do miski. Dodać surowe jajko, wystudzoną cebulę z czosnkiem, posiekaną natkę pietruszki, szczyptę gałki muszkatałowej (najlepiej świeżo mielonej), pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól, słodką mieloną paprykę, majeranek, bułkę tartą. Wyrobić masę rękoma do połączenia składników.

Keksówkę o wymiarach 13 x 24 cm, wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Przełożyć mięso, wierzch wyrównać.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 50 minut. Jeżeli zastanawiacie się czy pieczeń na pewno się upiekła, wystarczy nakłuć drewnianym patyczkiem lub widelcem w kilku miejscach i nacisnąć. Jeżeli wypływający tłuszcz jest klarowny (lub nie wypływa już) to pieczeń jest gotowa, jeżeli tłuszcz mętny to trzeba jeszcze dopiec.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *