Cudownie aromatyczna, pyszna pieczeń z mięsa mielonego. Idealna na kanapki, zamiast sklepowych wędlin. W połączeniu z ogórkami małosolnymi, lub świeżym pomidorkiem stanowi idealne śniadanie. Samo przygotowanie pieczeni jest naprawdę szybkie, więc naprawdę polecam taką odmianę.
Składniki:
- 600 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- szczypta gałki muszkatałowej
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1 łyżeczka majeranku
- 3 płaskie łyżki bułki tartej
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni, na maśle zeszklić cebulę z czosnkiem. Wystudzić.
Mięso mielone przenieść do miski. Dodać surowe jajko, wystudzoną cebulę z czosnkiem, posiekaną natkę pietruszki, szczyptę gałki muszkatałowej (najlepiej świeżo mielonej), pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól, słodką mieloną paprykę, majeranek, bułkę tartą. Wyrobić masę rękoma do połączenia składników.
Keksówkę o wymiarach 13 x 24 cm, wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Przełożyć mięso, wierzch wyrównać.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 50 minut. Jeżeli zastanawiacie się czy pieczeń na pewno się upiekła, wystarczy nakłuć drewnianym patyczkiem lub widelcem w kilku miejscach i nacisnąć. Jeżeli wypływający tłuszcz jest klarowny (lub nie wypływa już) to pieczeń jest gotowa, jeżeli tłuszcz mętny to trzeba jeszcze dopiec.