zapiekanka ziemniaczana
dania główne WYTRAWNIE zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i sosem beszamelowym

zapiekanka ziemniaczana

W ostatnim czasie, ziemniaki jem na wiele sposobów, a jednym z nich jest zapiekanka ziemniaczana. Danie bardzo udane, i bardzo zachęcam Was do spróbowania. 

Składniki (naczynie ok. 20 cm x 17 cm):

  • 700 g obranych ziemniaków
  • 300 g filetu z kurczaka 
  • 1 por
  • 1 cebulka dymka lub 1 mała zwykła cebula 
  • 1 marchew lub kilka małych, młodych marchewek 
  • 12 pomidorków koktajlowych 
  • marynata do ziemniaków: 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki, 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki zielonej czubrycy, oregano oraz sól, pieprz czarny, 2 łyżki oleju lub oliwy
  • marynata do kurczaka: 1 ząbek czosnku, 2 łyżki sosu sojowego, 1-2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka przyprawy do pikantnego kurczaka, sól, pieprz czarny

Sos beszamelowy:

  • 1 kopiasta łyżka masła
  • 1 łyżka mąki 
  • 250-300 ml mleka
  • 40 startego parmezanu
  • 50 g sera mozzarella lub startego żółtego sera
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • szczypta chili  

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki pokroić w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Wypłukać pod wodą, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Wymieszać z marynatą do ziemniaków. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach (góra, dół) ok. 20 minut. 
2. W między czasie kurczaka pokroić w paski, wymieszać  z marynatą do kurczaka. Podsmażyć na patelni, dodać pokrojony w plasterki por, posiekaną cebulę oraz pokrojoną w cienkie słupki marchew. Smażymy kilka minut. 
3. Podpieczone ziemniaki wyjąć z piekarnika. W naczyniu żaroodpornym umieścić połowę ziemniaków. Wyłożyć kurczaka z warzywami, oraz 6 szt przekrojonych na połówki pomidorków. Wyłożyć pozostałe ziemniaki. 
4. W garnku stopić łyżkę masła, dodać mąkę, smażyć chwilę, uważając aby nie przypalić. Dodać mleko, intensywnie mieszać, aby nie było grudek. Dodać sery, gałkę muszkatałową, oraz szczyptę chili. Zagotować, mieszając, aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Wylać sos na zapiekankę. Wyłożyć pozostałe pomidorki. Zapiec w 200 stopniach, ok. 12-15 minut, aż wierzch się ładnie zarumieni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *