Kluski śląskie, znane także pod nazwą kluski z dziurką. To bardzo popularne, polskie danie i kolejna możliwość wykorzystania ugotowanych ziemniaków. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do mięsa, do obiadu. Przepis jest od mojej babci, która z kluskach, jest ekspertką.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków (już po ugotowaniu)
- 1/2 – 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 7 czubatych łyżek maki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
Sposób przygotowania:
Ziemniaki po ugotowaniu (w lekko osolonej wodzie), wystudzić i przecisnąć przez praskę.
Umieścić je w misce, dodać sól, jajko, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Wyrobić ciasto na gładką masę. Jeżeli masa będzie klejąca można jeszcze dodać mąki.
Inny sposób, jaki stosuje babcia, to ziemniaki w misce podzielić na 4 części. Jedną wyjąć z miski, a puste miejsce wypełnić mąką ziemniaczaną. Dodać wyjęte ziemniaki oraz łyżkę mąki pszennej, a także jajko i sól. Wyrobić masę.
Odrywać kawałki ciasta i uformować lekko spłaszczone kulki. W każdej kulce zrobić palcem dziurkę.
Kluski wrzucać porcjami do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem oleju (1-2 łyżki), gotować na małym ogniu około 5 minut od wypłynięcia. Od czasu do czasu delikatnie wymieszać.
Odgrzewanie klusek następnego dnia:
Wrzucić kluski do gorącej wody i trzymać na bardzo wolnym ogniu kilka minut.
lub
Niewielką ilość tłuszczu rozgrzać na patelni i smażyć kluski na rumiany kolor.