kluski śląskie
dania główne pierogi i kluski wegetariańskie WYTRAWNIE

Kluski śląskie

kluski śląskie

Kluski śląskie, znane także pod nazwą kluski z dziurką. To bardzo popularne, polskie danie i kolejna możliwość wykorzystania ugotowanych ziemniaków. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do mięsa, do obiadu. Przepis jest od mojej babci, która z kluskach, jest ekspertką.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (już po ugotowaniu)
  • 1/2 – 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 7 czubatych łyżek maki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Ziemniaki po ugotowaniu (w lekko osolonej wodzie), wystudzić i przecisnąć przez praskę.

Umieścić je w misce, dodać sól, jajko, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Wyrobić ciasto na gładką masę. Jeżeli masa będzie klejąca można jeszcze dodać mąki.

Inny sposób, jaki stosuje babcia, to ziemniaki w misce podzielić na 4 części. Jedną wyjąć z miski, a puste miejsce wypełnić mąką ziemniaczaną. Dodać wyjęte ziemniaki oraz łyżkę mąki pszennej, a także jajko i sól. Wyrobić masę.

Odrywać kawałki ciasta i uformować lekko spłaszczone kulki. W każdej kulce zrobić palcem dziurkę.

Kluski wrzucać porcjami do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem oleju (1-2 łyżki), gotować na małym ogniu około 5 minut od wypłynięcia. Od czasu do czasu delikatnie wymieszać.

Odgrzewanie klusek następnego dnia:

Wrzucić kluski do gorącej wody i trzymać na bardzo wolnym ogniu kilka minut.

lub

Niewielką ilość tłuszczu rozgrzać na patelni i smażyć kluski na rumiany kolor.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *