Te kapuśniaczki to naprawdę rewelacja. Idealny farsz i idealne ciasto. Mięciutkie, pulchne, wilgotne. Super przekąska na święta i bez okazji.
Składniki:
Farsz:
- 1 kg g kiszonej kapusty
- 500 g pieczarek
- 2 listki laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- sporo pieprzu
- ok. łyżeczki soli
- 20 g suszonych borowików
- 1 kopiasta łyżka masła klarowanego
- 2 cebule
Farszu wykorzystałam 2/3. Pozostałą część na gorąco zapakowałam w wyparzony słoik i wykorzystam do pierogów, albo do kolejnych kapuśniaków. Farsz przechowuję w lodówce. Można też ciasto na kapuśniaczki zrobić z 1,5 porcji i wykorzystać cały farsz.
Ciasto:
- 500 g mąki typ 550
- 300 ml mleka
- 1 solidna łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 85 g masła
- 2 żółtka
dodatkowo: roztrzepane jajko z 1 łyżką mleka + 1-2 łyżki sezamu, czarnuszki lub maku
Sposób przygotowania:
Farsz:
Grzyby zalać szklanka gorącej wody. Przykryć, moczyć godzinę. Odcedzić i drobno posiekać. Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Kapustę przełożyć do miski i zalać zimną wodą, tak aby była przykryta. Odcisnąć i pokroić.
Na patelni na maśle podsmażyć cebulę. Dodać starte pieczarki oraz posiekane grzyby. Smażyć chwilę. Dodać kapustę, listki laurowe i ziele angielskie. Zalać niepełną szklanką wody lub wodą z moczenia grzybów (uważając aby nie zlać również piachu i zanieczyszczeń z dna). Dusić pod przykryciem ok. godzinę. Odkryć i smażyć jeszcze trochę, aż woda odparuje. Wyłowić listki laurowe i ziele angielskie. Doprawić solą i pieprzem.
Ciasto:
Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać cukier oraz połowę letniego mleka. Wymieszać do rozpuszczenia drożdży.
W dużej misce mąkę wymieszać z solą. Dodać rozpuszczone drożdże, pozostałe mleko oraz żółtka. Wyrabiać mikserem z końcówkami do ciast drożdżowych (haki) lub ręcznie. Po chwili wyrabiania dodać roztopione, przestudzone (letnie) masło. Wyrabiać ok. 8-10 minut. W razie potrzeby doczynić niewielką ilość mąki. Gotowe ciasto pozostawić w misce, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na godzinę. Powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkować w prostokąt o wymiarach ok. 45 x 30 cm.
Część farszu wyłożyć wzdłuż dłuższego boku w formie wałka. Zwinąć w rulon. Odciąć.
Pociąć na mniejsze kawałki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Posypać ziarnami.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-23 minuty.