kapuśniaczki
inne wypieki przekąski wegetariańskie Wielkanoc WYTRAWNIE

Kapuśniaczki

kapuśniaczki
kapuśniaczki
kapuśniaczki

Te kapuśniaczki to naprawdę rewelacja. Idealny farsz i idealne ciasto. Mięciutkie, pulchne, wilgotne. Super przekąska na święta i bez okazji.

Składniki:

Farsz:

  • 1 kg g kiszonej kapusty
  • 500 g pieczarek
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • sporo pieprzu
  • ok. łyżeczki soli
  • 20 g suszonych borowików
  • 1 kopiasta łyżka masła klarowanego
  • 2 cebule

Farszu wykorzystałam 2/3. Pozostałą część na gorąco zapakowałam w wyparzony słoik i wykorzystam do pierogów, albo do kolejnych kapuśniaków. Farsz przechowuję w lodówce. Można też ciasto na kapuśniaczki zrobić z 1,5 porcji i wykorzystać cały farsz.

Ciasto:

  • 500 g mąki typ 550
  • 300 ml mleka
  • 1 solidna łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 85 g masła
  • 2 żółtka

dodatkowo: roztrzepane jajko z 1 łyżką mleka + 1-2 łyżki sezamu, czarnuszki lub maku

Sposób przygotowania:

Farsz:

Grzyby zalać szklanka gorącej wody. Przykryć, moczyć godzinę. Odcedzić i drobno posiekać. Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Kapustę przełożyć do miski i zalać zimną wodą, tak aby była przykryta. Odcisnąć i pokroić.

siekanie kapusty

Na patelni na maśle podsmażyć cebulę. Dodać starte pieczarki oraz posiekane grzyby. Smażyć chwilę. Dodać kapustę, listki laurowe i ziele angielskie. Zalać niepełną szklanką wody lub wodą z moczenia grzybów (uważając aby nie zlać również piachu i zanieczyszczeń z dna). Dusić pod przykryciem ok. godzinę. Odkryć i smażyć jeszcze trochę, aż woda odparuje. Wyłowić listki laurowe i ziele angielskie. Doprawić solą i pieprzem.

Ciasto:

Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać cukier oraz połowę letniego mleka. Wymieszać do rozpuszczenia drożdży.

W dużej misce mąkę wymieszać z solą. Dodać rozpuszczone drożdże, pozostałe mleko oraz żółtka. Wyrabiać mikserem z końcówkami do ciast drożdżowych (haki) lub ręcznie. Po chwili wyrabiania dodać roztopione, przestudzone (letnie) masło. Wyrabiać ok. 8-10 minut. W razie potrzeby doczynić niewielką ilość mąki. Gotowe ciasto pozostawić w misce, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na godzinę. Powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkować w prostokąt o wymiarach ok. 45 x 30 cm.

Część farszu wyłożyć wzdłuż dłuższego boku w formie wałka. Zwinąć w rulon. Odciąć.

Pociąć na mniejsze kawałki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Posypać ziarnami.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-23 minuty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *