Sos marinara, to włoski sos z dojrzałych pomidorów. Jest bardzo prosty do przygotowania. Zawiera sporo ziół. Świetny do makaronu, gnocchi, mięsa. Stanowi także bazę do przygotowania innych sosów i dań. Najlepiej przygotowywać go ze świeżych, dojrzałych pomidorów. W związku z tym, że w tej chwili nie ma jeszcze dobrych pomidorów, skorzystałam z pomidorów w puszce.
Składniki:
- 2 puszki krojonych pomidorów, bez skórki,
- 1 duża cebule
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz czarny mielony
- garść świeżej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- kilka łyżek oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać.
- Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę. Dodać czosnek, smażyć 1-2 minuty.
- Dodać pomidory z puszki. Smażyć kilkanaście minut, aż sos zgęstnieje.
- Doprawić solą, pieprzem. Dodać oregano, tymianek i posiekaną bazylię. Na koniec można jeszcze dodać odrobinę oliwy z oliwek.