sos marinara
sosy/dipy wegańskie wegetariańskie WYTRAWNIE

Sos marinara

Sos marinara, to włoski sos z dojrzałych pomidorów. Jest bardzo prosty do przygotowania. Zawiera sporo ziół. Świetny do makaronu, gnocchi, mięsa. Stanowi także bazę do przygotowania innych sosów i dań. Najlepiej przygotowywać go ze świeżych, dojrzałych pomidorów. W związku z tym, że w tej chwili nie ma jeszcze dobrych pomidorów, skorzystałam z pomidorów w puszce.

Składniki:

  • 2 puszki krojonych pomidorów, bez skórki,
  • 1 duża cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz czarny mielony
  • garść świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • kilka łyżek oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać.
  2. Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę. Dodać czosnek, smażyć 1-2 minuty.
  3. Dodać pomidory z puszki. Smażyć kilkanaście minut, aż sos zgęstnieje.
  4. Doprawić solą, pieprzem. Dodać oregano, tymianek i posiekaną bazylię. Na koniec można jeszcze dodać odrobinę oliwy z oliwek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *