Rewelacyjny cebulowy chutney, który doda świetnego smaku burgerom i hot-dogom. To karmelizowana cebulka w towarzystwie pysznych dodatków. Od razu róbcie podwójną porcję bo jest naprawdę super!
Składniki:
- 2 czerwone cebule (200 g przed obraniem)
- 2 łyżki oleju
- 2-3 łyżeczki miodu
- 1,5 łyżki octu balsamicznego
- 4 łyżki dobrej jakości ketchupu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki
- sól
- 100 ml wody
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce. Zeszklić ją na patelni, na oleju (smażyć kilka minut na niedużej mocy grzania).
Dodać miód i karmelizować ok. 5 minut, na niedużej mocy grzania.
Dodać resztę składników wymieszać. Dodać również wodę. Gotować kilkanaście minut, aż woda odparuje a cebula zmięknie. Doprawić solą.