Ziemniaczana tarta to kolejna pyszna potrawa którą można zrobić z gotowanych ziemniaków. Danie bardzo sycące, idealne bezpośrednio po upieczeniu. Bardzo dobre także po ogrzaniu, następnego dnia. Świetna propozycja obiadowa.
Składniki (forma o średnicy ok. 28 cm):
Spód:
- 700 g ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
- 100 g szynki
- 50 g parmezanu
- 200 ml śmietanki 30%
- 3 jajka
- 1 brokuł
- sól, pieprz
- 50 g serka Philadelphia
Sposób przygotowania:
1. Brokuł podzielić na różyczki, wrzucić do gotującej się wody na 8-10 minut. Odcedzić wystudzić.
2. Ugotowanie ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, mąkę ziemniaczaną, oregano oraz sól. Wyrobić masę dłońmi.
3. Formę do tarty wysmarować tłuszczem. Równą warstwą wylepić dno formy oraz boki. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 15 minut.
4. Jajka roztrzepać ze śmietaną i serkiem za pomocą rózgi kuchennej. Dodać starty parmezan, sól, pieprz. Wymieszać.
5. Na podpieczony spód wyłożyć różyczki brokułu. Następnie szynkę pokrojoną w kostkę. Całość zalać masą jajeczną. Włożyć ponownie do piekarnika i piec jeszcze 40 minut.