burgery z kurczakiem
dania główne WYTRAWNIE

Burgery z kurczakiem w panko

burgery z kurczakiem
burgery z kurczakiem
kurczak burgery

Pyszne burgery nadziane chrupiącym kurczakiem w panko. To rodzaj panierki wywodzący się z Japonii. Można nią panierować zarówno mięso jak i warzywa. Wychodzą bardzo chrupiące. Stripsy z kurczaka w połączeniu z pysznym cebulowym chutney, oraz warzywami stworzyły przepysznego, drobiowego burgera.

Składniki:

Kurczak:

  • 2 nieduże pojedyncze filety z kurczaka
  • 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka przyprawy do klasycznego kurczaka
  • 1 łyżka sosu sojowego

Panierka:

  • 1 jajko rozm. L
  • 4 łyżki mąki pszennej (70 g.)
  • 60 ml wody
  • ok. 1/2 opakowania panierki panko

Dodatkowe składniki:

Sposób przygotowania:

Kurczaka oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Jeden filet na ok. 6 części. Wymieszać ze składnikami marynaty. Włożyć do lodówki na 30-60 minut.

Panierka: Jajko, mąkę i odrobinę wody wymieszać rózgą kuchenną, tak, aby nie było grudek. Dodać pozostałą wodę. Wymieszać.

Kawałki kurczaka zamaczać w cieście, a następnie w panko.

Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju. Kurczaka smażyć w głębokim tłuszczu, po kilka minut z każdej strony na złocisty kolor (po ok. 4 min. z każdej strony).

Bułki hamburgerowe podgrzać w piekarniku. 200 stopni ok. 4 minuty. Przekroić na pół. Na dolnej połówce ułożyć plaster sera, sałaty, 2-3 kawałki kurczaka, 2 łyżeczki sosu cebulowego, 1-2 plastry pomidora. Przykryć górną połówką bułki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *