Pyszne burgery nadziane chrupiącym kurczakiem w panko. To rodzaj panierki wywodzący się z Japonii. Można nią panierować zarówno mięso jak i warzywa. Wychodzą bardzo chrupiące. Stripsy z kurczaka w połączeniu z pysznym cebulowym chutney, oraz warzywami stworzyły przepysznego, drobiowego burgera.
Składniki:
Kurczak:
- 2 nieduże pojedyncze filety z kurczaka
- 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka przyprawy do klasycznego kurczaka
- 1 łyżka sosu sojowego
Panierka:
- 1 jajko rozm. L
- 4 łyżki mąki pszennej (70 g.)
- 60 ml wody
- ok. 1/2 opakowania panierki panko
Dodatkowe składniki:
- 4 bułki hamburgerowe (przepis na domowe bułki hamburgerowe: https://justynagotuje.pl/bulki-hamburgerowe/)
- 4 plastry sera (żółty lub topiony)
- 4 liście sałaty
- kilka plastrów pomidora
- opcjonalnie marynowane papryczki jalapeno
- sos cebulowy lub inny ulubiony (przepis na sos cebulowy: https://justynagotuje.pl/sos-cebulowy-do-burgerow-i-hot-dogow/)
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Kurczaka oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Jeden filet na ok. 6 części. Wymieszać ze składnikami marynaty. Włożyć do lodówki na 30-60 minut.
Panierka: Jajko, mąkę i odrobinę wody wymieszać rózgą kuchenną, tak, aby nie było grudek. Dodać pozostałą wodę. Wymieszać.
Kawałki kurczaka zamaczać w cieście, a następnie w panko.
Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju. Kurczaka smażyć w głębokim tłuszczu, po kilka minut z każdej strony na złocisty kolor (po ok. 4 min. z każdej strony).
Bułki hamburgerowe podgrzać w piekarniku. 200 stopni ok. 4 minuty. Przekroić na pół. Na dolnej połówce ułożyć plaster sera, sałaty, 2-3 kawałki kurczaka, 2 łyżeczki sosu cebulowego, 1-2 plastry pomidora. Przykryć górną połówką bułki.