Paella to hiszpańska potrawa, oparta przede wszystkim na ryżu, z dodatkiem szafranu. Istnieje wiele odmian tego dnia: z owocami morza, drobiem, kiełbasą, różnymi warzywami. W Hiszpanii przygotowuje się to danie na wolnym powietrzu, w ogromnych patelniach, z dwoma uchwytami. Ja z racji naszego klimatu i możliwości, wykonałam to danie w domu, w dużo mniejszej wersji.
Pierwszy raz robiłam to danie i mi wyszyło zaskakująco dobre. Miała być paella z chorizo i kurczakiem, ale nim dotarłam do mojego ulubionego sklepu mięsnego nie było już filetów z kurczaka. Wykonałam to danie z samym chorizo, a ilość mięsa okazała się w zupełności wystarczająca.
Składniki:
- 120 g kiełbasy chorizo
- 800 ml bulionu drobiowego
- 200 g ryżu arborio (ryż do risotto)
- 2 czerwone papryki
- 3 pomidory
- 1 mała puszka kukurydzy
- 100 ml białego wina wytrawnego
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- kilka nitek szafranu
- 2 płaskie łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oleju lub oliwy
- kilka gałązek świeżej zieleniny (natka pietruszki, kolendra lub szczypiorek)
Sposób przygotowania paelli z chorizo:
1. Chorizo pokroić w plasterki lub jeszcze na pół, jeżeli wolicie mniejsze kawałki. Czosnek posiekać. Paprykę pokroić w około 1 cm. kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić.
2. Bulion zagotować, dodać kilka nitek szafranu. Pozostawić pod przykryciem.
3. Na głębokiej patelni, na rozgrzanym tłuszczu, smażyć przez kilka minut chorizo, aż wytopi się duża część tłuszczu. Następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze 2 minuty.
4. Dodać paprykę i pomidory. Smażyć 5-6 minut.
5. Dodać białe wino. Smażyć kilka minut, aż alkohol odparuje. Dodać słodką, mieloną paprykę oraz ostrą mieloną paprykę. Dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać.
6. Wsypać suchy ryż. Smażyć 2 minuty, mieszając.
7. Wlać gorący bulion. Gotować 15 minut.
8. Dodać odsączoną z zalewy, kukurydzę z puszki. Gotować jeszcze 5 minut.
Na początku danie może wydawać się trochę zbyt rzadkie. Moje danie przed podaniem czekało godzinę, ponieważ przygotowałam je wcześniej. Ryż przez ten czas wchłonął cały bulion.