cukier waniliowy
Bez kategorii przetwory

Domowy cukier waniliowy

cukier waniliowy

Zamiast kupować małe paczki, wysokiej jakości cukru z naturalną wanilią, które nie są tanie, postanowiłam zrobić własny cukier waniliowy. Zajmuje to dosłownie chwilę, a zapas cukru waniliowego starczy na wiele wypieków. Gotowy cukier należy przechować w szczelnie zamkniętym słoiku. 

Składniki:

  • 400 g cukru
  • 1 laska wanilii

Sposób wykonania:
1. Laskę wanilii przekroić na pół. Za pomocą noża wyskrobać nasionka.  
2. Nasionka wymieszać z cukrem.
3. Laski wanilii włożyć do słoika i przesypać cukier z nasionkami. Szczelnie zamknąć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *