zapiekanka ziemniaczana
dania główne WYTRAWNIE zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem z indyka

Zapiekanka składa się z warstwy ziemniaków, mięsa mielonego z indyka i wierzchniej warstwy przypieczonych ziemniaków z serem. Z młodych ziemniaczków na pewno byłaby idealna, ale i ze starych można zrobić przepyszną zapiekankę. Wystarczy je wcześniej chwilę podgotować w wodzie. 

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
  • 300 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 garście żółtego sera
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 12% do podania
  • sól, pieprz
  • ulubione zioła (może być oregano, bazylia, zioła prowansalskie, czubryca zielona)
  • 1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania:
1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Na patelni, na maśle podsmażyć cebulę, dodać czosnek. Smażyć jeszcze przez minutę. Dodać mięso mielone. Smażyć kilka minut, aż mięso się zetnie. Dodać passatę pomidorową. Doprawić solą, pieprzem, oraz łyżeczką ulubionych przypraw.
2. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry ok. 0,5 cm. Wrzucić do gotującej się osolonej wody, gotować ok. 5 minut. Odcedzić. 
3. Dno naczynia żaroodpornego natłuścić oliwa lub olejem. Rozłożyć 2/3 ziemniaków. Równomiernie rozłożyć farsz mięsny. Na wierzchu ułożyć warstwę ziemniaków i posypać serem. 
4. Piec w 190-200 stopniach ok. 25 minut. Porcję zapiekanki podawać z łyżką śmietany. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *