Ziemniaczki pieczone w mundurkach, do tego mięciutki, aromatyczny kurczak, pieczarki, oraz chrupiące wiórki marchewki i papryki.
Składniki:
- kilka średniej wielkości ziemniaków
- 300 g filetu z kurczaka
- 300 g pieczarek
- 1 marchew
- 1/2 papryki
- 2 łyżki masła
- marynata do kurczaka: 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki, 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry, 1/2 łyżeczki curry, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki porządnie wyszorować. Każdy zawinąć w folię aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. godzinę (do miękkości, widelec powinien łatwo wchodzić).
2. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Podsmażyć na łyżce masła na złoty kolor. Doprawić solą i pieprzem.
3. Filety z kurczaka pokroić w kostkę lub paski. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, sos sojowy oraz oliwę. Smażyć na rozgrzanej patelni, na dużym ogniu, przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
4. Upieczone ziemniaki przekroić na pół. Na gorących ziemniakach umieścić odrobinę masła, szczyptę soli, usmażone pieczarki, wiórki marchewki oraz cienkie plasterki papryki. Na wierzchu wyłożyć usmażonego kurczaka.
5. Podawać z ulubionym sosem pomidorowym lub jogurtowo-czosnkowym.