tartaletki z czekoladą
desery NA SŁODKO

Tartaletki z kremem czekoladowym i bitą śmietaną

tartaletki z czekoladą

Bardzo proste i pyszne babeczki z wsadem czekoladowym i słodką bitą śmietanką. Kruche babeczki można upiec samodzielnie lub skorzystać z gotowego produktu. Warto szukać takich o dobrym składzie. Wtedy przygotowanie tego deseru to zaledwie kilka minut. Połowę tartaletek wypełniłam kremem czekoladowym, a połowę galaretką pomarańczową. Obie wersje fajne, ale zdecydowanie wolę czekoladowe! 

Składniki:
Warstwa czekoladowa:

  • 100 g ulubionej czekolady (może być mleczna, ciemna, lub pół na pół)
  • 40 ml śmietanki 30%

pozostałe składniki:

  • 160 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • opakowanie tartaletek (24 malutkie sztuki, 132g lub kilka większych)

Jeżeli zamiast kremu czekoladowego, chcecie wypełnić tartaletki galaretką, to należy ją rozpuścić w 350 ml gorącej wody. 


Sposób przygotowania:
1. Czekoladę z 40 ml śmietanki rozpuścić na łaźni wodnej (w misce nad garnkiem z gotującą się wodą). Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. 
2. W tartaletkach umieścić po 1-2 łyżeczki kremu czekoladowego.  
3. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Na krem czekoladowy wyłożyć ubitą śmietankę. Udekorować borówką. Schłodzić w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *