Bardzo proste i pyszne babeczki z wsadem czekoladowym i słodką bitą śmietanką. Kruche babeczki można upiec samodzielnie lub skorzystać z gotowego produktu. Warto szukać takich o dobrym składzie. Wtedy przygotowanie tego deseru to zaledwie kilka minut. Połowę tartaletek wypełniłam kremem czekoladowym, a połowę galaretką pomarańczową. Obie wersje fajne, ale zdecydowanie wolę czekoladowe!
Składniki:
Warstwa czekoladowa:
- 100 g ulubionej czekolady (może być mleczna, ciemna, lub pół na pół)
- 40 ml śmietanki 30%
pozostałe składniki:
- 160 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- opakowanie tartaletek (24 malutkie sztuki, 132g lub kilka większych)
Jeżeli zamiast kremu czekoladowego, chcecie wypełnić tartaletki galaretką, to należy ją rozpuścić w 350 ml gorącej wody.
Sposób przygotowania:
1. Czekoladę z 40 ml śmietanki rozpuścić na łaźni wodnej (w misce nad garnkiem z gotującą się wodą). Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
2. W tartaletkach umieścić po 1-2 łyżeczki kremu czekoladowego.
3. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Na krem czekoladowy wyłożyć ubitą śmietankę. Udekorować borówką. Schłodzić w lodówce.