Sos serowy z kawałkami grillowanego lub smażonego kurczaka, komponuje się rewelacyjnie. Sos przygotowany został z serów typu „śmierdziele” także jest on dla osób, które takie sery lubią. Są one załagodzone białym wytrawnym winem, oraz serem mascarpone. Sos ma aksamitną konsystencję, a intensywne sery nie mdlą. Wcześniej robiłam już podobne danie, jednak bez kurczaka. Okazało się jednak, że kurczak to brakujący, świetnie pasujący składnik.
Składniki:
- 500 g filetu z kurczaka
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- szczypta granulowanego czosnku
- sól, pieprz czarny
- 2 łyżki masła klarowanego (dzięki temu kurczak wyszedł mięciutki i soczysty)
Sos:
- 250 ml białego wytrawnego wina
- 150 g sera mascarpone
- 150 g serów (np. Provolone, Grgonzola, Asiago, Salva cremasco) wykorzystałam mix tych serów, ponieważ taki gotowy zestaw udało mi się kupić. Można użyć jednego wybranego sera
- sól,
- pieprz czarny świeżo mielony (koniecznie)
makaron kokardki
Sposób przygotowania:
1. Filety z kurczaka oczyścić, pokroić w spore kawałki. wymieszać z przyprawami. Usmażyć na roztopionym maśle (smażyć po kilka minut z każdej strony).
2. Wino wlać do niedużego garnka. Gotować na małym ogniu, aż wino zredukuje do ok. 1/3 początkowej objętości.
3. Dodać sery. Mieszać, gotując na małym ogniu, do rozpuszczenia serów. Doprawić solą.
4. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
5. Na talerz wyłożyć porcję makaronu, ułożyć kilka kawałków usmażonego kurczaka, następnie kilka łyżek sosu. Obsypać sporą ilością świeżo mielonego pieprzu i ewentualnie na wierzch zetrzeć trochę sera Grana Padano lub podobnego.