serowe kokardki z kurczakiem
dania główne makarony WYTRAWNIE

Serowe kokardki z kurczakiem

makaron z sosem serowym

Sos serowy z kawałkami grillowanego lub smażonego kurczaka, komponuje się rewelacyjnie. Sos przygotowany został z serów typu „śmierdziele” także jest on dla osób, które takie sery lubią. Są one załagodzone białym wytrawnym winem, oraz serem mascarpone. Sos ma aksamitną konsystencję, a intensywne sery nie mdlą. Wcześniej robiłam już podobne danie, jednak bez kurczaka. Okazało się jednak, że kurczak to brakujący, świetnie pasujący składnik. 

Składniki:

  • 500 g filetu z kurczaka
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 
  • szczypta granulowanego czosnku 
  • sól, pieprz czarny
  • 2 łyżki masła klarowanego (dzięki temu kurczak wyszedł mięciutki i soczysty)

Sos:

  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 150 g sera mascarpone
  • 150 g serów (np. Provolone, Grgonzola, Asiago, Salva cremasco) wykorzystałam mix tych serów, ponieważ taki gotowy zestaw udało mi się kupić. Można użyć jednego wybranego sera
  • sól, 
  • pieprz czarny świeżo mielony (koniecznie)

makaron kokardki 

Sposób przygotowania:
1. Filety z kurczaka oczyścić, pokroić w spore kawałki. wymieszać z przyprawami. Usmażyć na roztopionym maśle (smażyć po kilka minut z każdej strony). 
2. Wino wlać do niedużego garnka. Gotować na małym ogniu, aż wino zredukuje do ok. 1/3 początkowej objętości. 
3. Dodać sery. Mieszać, gotując na małym ogniu, do rozpuszczenia serów. Doprawić solą. 
4. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
5.  Na talerz wyłożyć porcję makaronu, ułożyć kilka kawałków usmażonego kurczaka, następnie kilka łyżek sosu. Obsypać sporą ilością świeżo mielonego pieprzu i ewentualnie na wierzch zetrzeć trochę sera Grana Padano lub podobnego. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *