drożdżówki z porzeczką
drożdżowe NA SŁODKO śniadanie

Porzeczanki, czyli drożdżówki z porzeczkami

drożdżówki z porzeczką
drożdżówki z porzeczkami

Wszyscy robią jagodzianki, a ja w tym roku robię porzeczanki! Czyli pyszne, mięciutkie, domowe drożdżówki z porzeczką. Można użyć zarówno czerwonej, jak i czarnej porzeczki. Przepis dostosowany jest do porzeczki, więc jeżeli chcecie użyć innych, słodkich owoców, to należy pomniejszyć ilość cukru. Można też skorzystać z przepisu na jagodzianki, który również znajdziecie na tym blogu.

Składniki: (6 sztuk):

  • 270 g mąki pszennej tortowej lub typ 550
  • 70 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 110 ml mleka
  • 50 g masła
  • 1 jajko rozm. L
  • 1 żółtko rozm. L
  • szczypta soli
  • 200 g porzeczki + 3 łyżki cukru pudru + 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

kruszonka: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki pszennej + 2 łyżki cukru

dodatkowo: 1 jajko (lub 1 białko)+ łyżka mleka do posmarowania wierzchu

Sposób przygotowania:

1. Drożdże pokruszyć do miseczki. Wsypać 1 łyżkę cukru, połowę letniego mleka. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić na 10 minut.
2. Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać jajko, żółtko, roztopione, letnie masło, pozostałe mleko, pozostały cukier, szczyptę soli, oraz przygotowany rozczyn drożdży. Za pomocą miksera, z końcówkami do ciast drożdżowych (haki), wyrabiać ciasto ok. 10 minut, aż uzyska jednolitą konsystencję i zacznie odchodzić od ścian miski. Ewentualnie dodać łyżkę mąki. Ciasto ma dosyć luźną konsystencję, ale dzięki temu drożdżówki wychodzą mięciutkie i delikatne.
3. Wyrobione ciasto, pozostawić w misce. Przykryć ściereczką i odstawić na 1-1,5 godziny, do podwojenia objętości.

4. Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę podsypaną mąką, a następnie podzielić na 6 równych części (ok. 95-100 g każda).
5. Każdą kulę rozpłaszczyć dłońmi. Umieścić po 2 łyżki porzeczki (wymieszanej z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną). Skleić bułeczkę.
6. Bułeczki przełożyć (sklejeniem do dołu) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłym miejscu.
7. Kruszonka: stopione masło wymieszać z mąką i cukrem, rozetrzeć palcami. Wierzch posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i obficie obsypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 25-30 minut.

drożdżówki z porzeczkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *