
To są naprawdę proste i pyszne ciasteczka. Ekstremalnie kruchutkie i jednocześnie delikatne. Smakują trochę jak ciastka francuskie. Mega pyszne! A do ich zrobienia potrzeba zaledwie 3 składników i marmolady. Koniecznie wypróbujcie. Po wystudzeniu, ciastka przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej tortowej (2 szklanki)
- 200 g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
- 200 g masła
- 1 opakowanie (13 g) cukru z wanilią lub 2 łyżki domowego – tu znajdziecie przepis jak go zrobić samodzielnie https://justynagotuje.pl/domowy-cukier-waniliowy/
- marmolada
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesypać do miski, dodać śmietanę, pokrojone na kawałki, zimne masło, oraz cukier waniliowy. Zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce ok. 40 minut.


- Ciasto rozwałkować w duży prostokąt (cienko jak na pierogi), na stolnicy podsypanej mąką.

- Wzdłuż krótszego boku nakładać marmoladę, pozostawiając 2 cm wolne. Najwygodniej nakłada się za pomocą rękawa cukierniczego. Zawinąć rulonik dwa razy i odciąć od reszty ciasta.

- Rulony z ciasta pociąć na ok. 8 cm kawałki. Ponacinać je nożem w równych odstępach. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, jednocześnie lekko zginając je, formując półksiężyce.

- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół) ok. 30 minut. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.