Delikatne naleśniki z pysznym mięsnym farszem, w chrupiącej panierce. Świetny pomysł na sycący obiad. Klasyk, który smakuje każdemu. Są wspaniałe zarówno w wersji mięsnej lub wegetariańskiej. Bardzo dobre do zabrania na wynos.
Składniki:
Farsz:
- 400 g mięsa mielonego wołowego
- 1 nieduża cebula
- 1 ząbek czosnku
- szklanka dobrej jakości passaty pomidorowej lub 1 puszka pomidorów
- sól, pieprz czarny
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżka masła klarowanego
Naleśniki:
- 2 szklanki mąki pszennej typ 500-550
- 1,5 szklanki mleka 2%
- 1,5 szklanki wody
- 0,5-1 łyżeczka soli
- 3 jajka rozm M lub 2 duże jajka
- masło klarowane lub olej do smażenia
dodatkowo: kilka łyżek bułki tartej, 1-2 jajka + 2 łyżki mleka, olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Na patelni roztopić łyżkę masła. Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać drobno posiekany czosnek. Dodać mięso mielone, ostrą i słodką mieloną paprykę. Smażyć kilka minut, aż mięso się zetnie. Dodać passatę pomidorową lub pomidory z puszki, oraz oregano. Gotować kilka minut, aż składniki się połączą, a sos nieco zredukuje. Doprawić solą i pieprzem. Farsz przestudzić. Można go też przygotować poprzedniego dnia.
2. Składniki na naleśniki wymieszać rózgą kuchenną lub mikserem do połączenia składników. Aby nie było w cieście grudek, najpierw wymieszać jajka ze szklanką mleka, dodać mąkę, wymieszać. Następnie rozcieńczać pozostałymi płynami. Drugim sposobem, to przesianie mąki do pozostałych składników. Na rozgrzanej patelni, z tycią kropelką oleju lub masła klarowanego smażyć naleśniki. Ilość ciasta musi być, taka aby cieniutką warstwą pokryć dno patelni. Smażyć na średnim ogniu, ok. 2 minuty z każdej strony, na złoty kolor.
3. Na naleśnikach rozsmarować cienką warstwę farszu. Zwinąć w krokiety. Każdy obtoczyć w roztrzepanym jajku z mlekiem, a następnie w bułce tartej.
4. Na patelni rozgrzać cienką warstwę oleju. Smażyć krokiety z obu stron po kilka minut, na złoty kolor.