krokiety z wolowiną
dania główne naleśniki WYTRAWNIE

Chrupiące krokiety z wołowiną

Delikatne naleśniki z pysznym mięsnym farszem, w chrupiącej panierce. Świetny pomysł na sycący obiad. Klasyk, który smakuje każdemu. Są wspaniałe zarówno w wersji mięsnej lub wegetariańskiej. Bardzo dobre do zabrania na wynos. 

Składniki:

Farsz:

  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 nieduża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • szklanka dobrej jakości passaty pomidorowej lub 1 puszka pomidorów
  • sól, pieprz czarny 
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka masła klarowanego

Naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 500-550
  • 1,5 szklanki mleka 2%
  • 1,5 szklanki wody
  • 0,5-1 łyżeczka soli
  • 3 jajka rozm M lub 2 duże jajka
  • masło klarowane lub olej do smażenia

dodatkowo: kilka łyżek bułki tartej, 1-2 jajka + 2 łyżki mleka, olej do smażenia 

Sposób przygotowania:
1.  Na patelni roztopić łyżkę masła. Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać drobno posiekany czosnek. Dodać mięso mielone, ostrą i słodką mieloną paprykę. Smażyć kilka minut, aż mięso się zetnie. Dodać passatę pomidorową lub pomidory z puszki, oraz oregano. Gotować kilka minut, aż składniki się połączą, a sos nieco zredukuje. Doprawić solą i pieprzem. Farsz przestudzić. Można go też przygotować poprzedniego dnia. 
2.  Składniki na naleśniki wymieszać rózgą kuchenną lub mikserem do połączenia składników. Aby nie było w cieście grudek, najpierw wymieszać jajka ze szklanką mleka, dodać mąkę, wymieszać. Następnie rozcieńczać pozostałymi płynami. Drugim sposobem, to przesianie mąki do pozostałych składników. Na rozgrzanej patelni, z tycią kropelką oleju lub masła klarowanego smażyć naleśniki. Ilość ciasta musi być, taka aby cieniutką warstwą pokryć dno patelni. Smażyć na średnim ogniu, ok. 2 minuty z każdej strony, na złoty kolor.
3. Na naleśnikach rozsmarować cienką warstwę farszu. Zwinąć w krokiety. Każdy obtoczyć w roztrzepanym jajku z mlekiem, a następnie w bułce tartej. 
4. Na patelni rozgrzać cienką warstwę oleju. Smażyć krokiety z obu stron po kilka minut, na złoty kolor. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *