Z ziemniaków można wyczarować naprawdę wiele pysznych dań. Jedną z nich jest zapiekanka ziemniaczana. Pyszne, sycące danie. Danie wzbogaciłam białą kiełbasę. Udało mi się dostać regionalną kiełbasę Wielkopolskie Smaki. Z dużą ilością czosnku, majeranku. Okazała się pysznym, aromatycznym dodatkiem. Do zapiekanki można użyć dowolnej kiełbasy, nawet klasyczna śląska.
Składniki:
- 700 g obranych ziemniaków (16 niedużych sztuk)
- 380 g białej kiełbasy
- 1 cebula (czerwona lub żółta)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 100 g sera mozzarella lub gołda
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obrać. Gotować w osolonej wodzie 17 minut od zagotowania (młode ziemniaki ugotują się dużo szybciej). Ziemniaki mogą być lekko niedogotowane gdyż dojdą jeszcze w piekarniku.
- Kiełbasę pokroić w talarki. Podsmażyć na suchej patelni do zarumienienia. Pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Chwilę smażyć, aby zmiękła.
- Ziemniaki odcedzić i lekko przestudzić (żeby się nie poparzyć podczas krojenia). Pokroić je na ok. 0,5 cm plastry.
- Sos: W niedużym garneczku roztopić łyżkę masła. Dodać łyżkę mąki pszennej. Smażyć chwilę na średnim ogniu, cały czas mieszając, aby nie przypalić mąki. Dodać mleko. Intensywnie mieszać, aby nie powstały grudki. Dodać 50 g sera. Mieszać i podgrzewać, aż do uzyskania jednolitego sosu.
- Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
- Ułożyć warstwę ziemniaków, rozsmarować kilka łyżek sosu. Wyłożyć trochę kiełbasy. Następnie znów ziemniaki, sos, kiełbasa. I tak, aż do wykończenia składników. Wierzch zapiekanki musi być pokryty sosem i posypany pozostałym serem (50 g).
- Zapiekać w 180-190 stopniach 40 minut. Na wierzchu musi zrobić się pyszna, chrupiąca warstwa zapieczonego sera.