ciasto z marakują
ciasta NA SŁODKO Sylwester

Kakaowe ciasto z marakują

Kakaowy biszkopt przełożony kremem z marakują. Pyszne orzeźwiające ciasto. Idealne o każdej porze roku. 

Składniki:

Biszkopt (blaszka 20x20cm):

  • 3 jajka 
  • 60 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka stołowa (10 g) cukru z wanilią (może go zrobić samodzielnie, przepis znajdziecie tutaj: domowy cukier waniliowy
  • 90 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem:

  • 2 puszki marakui po 170 g
  • 150 g sera mascarpone
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki (8g) żelatyny
  • kilka łyżek wody
  • 3-4 łyżki cukru pudru 

Sposób przygotowania:
1.  Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier, wraz z cukrem z wanilią, aż do jego wykończenia. Do puszystej piany dodawać pojedynczo żółtka. 
2. Mąkę wymieszać z kakao, oraz proszkiem do pieczenia. Porcjami przesiać do masy jajecznej. Delikatnie mieszać łyżką lub silikonową łopatką. 
3. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto. Piec w 180 stopniach ok. 15 minut. Do suchego patyczka.  
4. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody. Odstawić na 5 minut.  Marakuję z puszki przecedzić z pestek. Podgrzać w garneczku. Dodać namoczoną żelatynę. Wymieszać do rozpuszczenia. Nie gotować. Odstawić do wystudzenia. 
5. Śmietankę ubić na dosyć sztywno. Dodać mascarpone i cukier puder. Zmiksować do połączenia. Porcjami dodać marakuję, zmiksować. Kilka łyżek marakui odłożyć do dekoracji wierzchu. 
6. Wystudzony biszkopt przekroić na pół. Na dolną połowę biszkoptu wyłożyć połowę kremu. Następnie położyć drugą połowę biszkoptu. Następnie pozostały krem. Wierzch polać kilkoma łyżkami sosu z marakui. Schłodzić w lodówce.   

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *