


Ziołowe, soczyste filety z kurczaka. Idealna propozycja obiadowa. Świetne także jako wędlina na kanapki, lub składnik sałatki.
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 4 gałązki rozmarynu
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- rękaw do pieczenia
Sposób przygotowania:
Filety umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i oczyścić z błonek i chrząstek. Naciąć każdą nożem wzdłuż, tworząc kieszonkę.
W małej miseczce wymieszać: oliwę, sól, majeranek, oregano, tymianek. Natrzeć tą mieszanką mięso. W każdą kieszonkę włożyć po gałązce rozmarynu.
Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia. Na wierzchu każdego ułożyć po gałązce rozmarynku oraz po łyżce masła.
Rękaw zawiązać, a następnie nakłuć w kilku miejscach, aby tworząca się para, mogła swobodnie uchodzić.
Piec w 190 stopniach ok. 30-40 minut. Jeżeli macie termometr do mięsa, powinno mieć w środku ok. 85 stopni.