ziołowe filety
dania główne pieczenie, pasztety, pasty kanapkowe WYTRAWNIE

Filety z kurczaka w rozmarynie

filety z kurczaka w rozmarynie
filety w kurczaka w rozmarynie
filety z kurczaka w rozmarynie

Ziołowe, soczyste filety z kurczaka. Idealna propozycja obiadowa. Świetne także jako wędlina na kanapki, lub składnik sałatki.

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • rękaw do pieczenia

Sposób przygotowania:

Filety umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i oczyścić z błonek i chrząstek. Naciąć każdą nożem wzdłuż, tworząc kieszonkę.

W małej miseczce wymieszać: oliwę, sól, majeranek, oregano, tymianek. Natrzeć tą mieszanką mięso. W każdą kieszonkę włożyć po gałązce rozmarynu.

Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia. Na wierzchu każdego ułożyć po gałązce rozmarynku oraz po łyżce masła.

Rękaw zawiązać, a następnie nakłuć w kilku miejscach, aby tworząca się para, mogła swobodnie uchodzić.

Piec w 190 stopniach ok. 30-40 minut. Jeżeli macie termometr do mięsa, powinno mieć w środku ok. 85 stopni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *