
To są naprawdę zdrowe, smaczne i dietetyczne ciasteczka bananowo-owsiane. Mają dużo błonnika, więc zarówno zaspokajają głód, oraz poprawiają pracę jelit. Nie zawierają dodatku cukru. Słodycz pochodzi z banana oraz suszonej żurawiny. Ciasteczka robi się błyskawicznie!
Składniki:
- 150 g płatków owsianych lub mąki owsianej (1,5 szklanki)
- 100 g mąki pszennej (1/2 szklanki)
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżka otrębów pszennych (opcjonalnie, aby zwiększyć ilość błonnika w ciasteczkach)
- 1 banan
- 1 jajko
- 1 kopiasta łyżka masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- garść suszonej żurawiny lub innych bakalii
Sposób przygotowania:
1. Płatki owsiane zmiksować na drobno lub użyć gotowej mąki owsianej.
2. Do płatków owsianych dodać mąkę pszenną, siemię lniane, otręby pszenne, rozgnieciony banan, jajko, roztopione, letnie masło, bakalie, cynamon. Wymieszać dokładnie, do połączenia składników.
3. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczyć kulki.

4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 15 minut-18 minut.