muffinki czekoladowo bananowe
muffinki NA SŁODKO

Czekoladowo-bananowe muffinki z nadzieniem a’la rafaello

muffinki czekoladowo bananowe

Mięciutkie, wilgotne czekoladowo bananowe muffinki, z nadzieniem kokosowym z białą czekoladą, oraz migdałami. Przepyszne połączenie. Dzięki temu, że wiórki kokosowe były gotowane w śmietance stały się mięciutkie i kremowe. W babeczkach, są także intensywnie wyczuwalne banany. Muffinki, można oczywiście przygotować bez nadzienia kokosowego. Ale wysiłek w jego przygotowanie, jest wart tego smaku!

Składniki (12 szt.):

  • 230 g mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka rozm. L
  • 90 g cukru
  • 125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 3 banany (300 g po obraniu)
  • 3 łyżki kakao (20 g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 140-150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 50 g białej czekolady
  • garść posiekanych płatków migdałowych

dodatkowo: 50 g białej czekolady na polewę

Sposób przygotowania:

  1. Do małego garneczka wsypać wiórki kokosowe, oraz dodać śmietankę. Gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż wiórki kokosowe wchłoną śmietankę, a masa nieco zgęstnieje. Zdjąć z grzania. Dodać połamaną na kostki czekoladę oraz posiekane migdały. Mieszać do rozpuszczenia czekolady. Gotową masę wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce, aż zgęstnieje (ok. godzinę).
  2. Do miski wsypać mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz kakao. Wymieszać.
  3. W drugiej misce wymieszać cukier, olej, jajka, rozgniecione widelcem banany. Wystarczy wymieszać łyżką.
  4. Do mokrych składników, wsypać suche. Wymieszać łyżką do połączenia składników.
  5. W blaszce na muffinki umieścić papilotki. Do każdej nałożyć po łyżce ciasta. Następnie po solidnej łyżeczce masy kokosowej. Dopełnić do końca po równo pozostałym ciastem.
  1. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 185-190 stopni i piec ok. 25-27 minut. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy są upieczone w środku (czy patyczek nie jest obklejony surowym ciastem).
  2. Wystudzone babeczki oblać roztopioną czekoladą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *