pączki
NA SŁODKO pączki Tłusty czwartek

Mini pączki z serków Danio

mini pączki

Mini pączki z serków homogenizowanych. Cudownie chrupiące z zewnątrz, a w środku delikatne i mięciutkie. Czas przygotowania ciasta to zaledwie 5 minut. Aby zrobić idealne pączki zarówno tradycyjne, jak i z serków trzeba mieć termometr cukierniczy. Nie jest to duży wydatek, kosztuje ok. 15 zł, a służy na lata. Temperatura smażenia pączków wynosi 175 stopni. Wówczas wychodzą idealnie chrupiące! Do przygotowania pączków nie potrzeba skomplikowanych składników. Są one bardzo proste i nie wymagają żadnego doświadczenia. 

Składniki:

  • 260 g mąki pszennej tortowej
  • 2 op serka waniliowego Danio (łącznie 280g) może być inny serek waniliowy
  • 2 jajka 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 niepełna łyżka spirytusu
  • 1 litr oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:
1. W głębokiej patelni o średnicy ok. 28 cm. (lub w szerokim garnku z grubym dnem) rozgrzać olej. Najlepiej rozgrzewać na średniej mocy grzania. Rozgrzewanie oleju trwa dosyć długo, więc w tym czasie można przygotować ciasto. 
2. Mąkę przesiać do miski dodać proszek do pieczenia oraz sól. Wymieszać.
3. Dodać serki, jajka, spirytus. Wymieszać łyżką, do dokładnego wymieszania składników. Masa jest dosyć luźna. 
4. Do małej miseczki wlać trochę oleju. Będzie potrzebny do natłuszczania rąk, podczas formowania pączków. 
5. Gdy temperatura oleju wyniesie 175 stopni, należy nabierać 2/3 łyżki ciasta i w natłuszczonych dłoniach formować kulki. Nie muszą być ładne, pod wpływem smażenia, nabierają ładnych kształtów.  
6. Pączki podczas smażenia obracają się same, co widać na poniższym filmie. Gdy będą miały złocisty, rumiany kolor, wykładać je na ręcznik papierowy. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *