
Pyszny, klasyczny sernik z brzoskwiniami, na kakaowym cieście. Jeżeli nie macie pomysłu na świąteczny sernik, to ten na pewno się sprawdzi. Do Świąt jeszcze trochę czasu, ale ja w tym roku testuję wcześniej przepisy. Sernik zniknął w mig. Ledwo udało mi się do sfotografować.
Przepis na blachę o wymiarach: ok. 23cm x 30 cm
Kruche ciasto:
- 360 g mąki pszennej
- 3 płaskie łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka rozm. L
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 250 g masła
- szczypta soli
Masa twarogowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 3 jajka
- 150 g cukru drobnego do wypieków
- 120 g masła
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
Pianka z białek:
- 4 białka rozm. L
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
dodatkowo: 2 puszki brzoskwiń i cukier puder do podania
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać szczyptę soli. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło, cukier puder i żółtka. Zagnieść kruche ciasto. Podzielić na pół. Zawinąć w folię spożywczą. Jedną część włożyć do lodówki. Drugą do zamrażalnika.
- Dno blachy o wymiarach 23×30 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto z lodówki rozwałkować na blacie oprószonym mąką. Wykleić nim dno blachy. Podpiec je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
- 120 g masła o temp. pokojowej utrzeć mikserem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać pojedynczo jajka, cały czas miksując. Dodać proszek budyniowy oraz porcjami twaróg. Zmiksować. Twarogową masę wylać na lekko przestudzone, podpieczone kruche ciasto.
- Na masę twarogową wyłożyć odsączone z zalewy, pokrojone w kostkę brzoskwinie. Lekko je przyklepać.
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier, cały czas miksując, aż do wykończenia cukru. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować. Gotową pianę wyłożyć na masę twarogową.
- Wyjąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wyłożyć równomiernie na całej pianie.
- Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 60 minut.