sernik z brzoskwiniami
Boże Narodzenie ciasta NA SŁODKO

Sernik z brzoskwiniami na kakaowym cieście

sernik z brzoskwiniami

Pyszny, klasyczny sernik z brzoskwiniami, na kakaowym cieście. Jeżeli nie macie pomysłu na świąteczny sernik, to ten na pewno się sprawdzi. Do Świąt jeszcze trochę czasu, ale ja w tym roku testuję wcześniej przepisy. Sernik zniknął w mig. Ledwo udało mi się do sfotografować.

Przepis na blachę o wymiarach: ok. 23cm x 30 cm

Kruche ciasto:

  • 360 g mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka rozm. L
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 250 g masła
  • szczypta soli

Masa twarogowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 3 jajka
  • 150 g cukru drobnego do wypieków
  • 120 g masła
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego

Pianka z białek:

  • 4 białka rozm. L
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej

dodatkowo: 2 puszki brzoskwiń i cukier puder do podania

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać szczyptę soli. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło, cukier puder i żółtka. Zagnieść kruche ciasto. Podzielić na pół. Zawinąć w folię spożywczą. Jedną część włożyć do lodówki. Drugą do zamrażalnika.
  2. Dno blachy o wymiarach 23×30 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto z lodówki rozwałkować na blacie oprószonym mąką. Wykleić nim dno blachy. Podpiec je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
  3. 120 g masła o temp. pokojowej utrzeć mikserem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać pojedynczo jajka, cały czas miksując. Dodać proszek budyniowy oraz porcjami twaróg. Zmiksować. Twarogową masę wylać na lekko przestudzone, podpieczone kruche ciasto.
  4. Na masę twarogową wyłożyć odsączone z zalewy, pokrojone w kostkę brzoskwinie. Lekko je przyklepać.
  5. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier, cały czas miksując, aż do wykończenia cukru. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować. Gotową pianę wyłożyć na masę twarogową.
  6. Wyjąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wyłożyć równomiernie na całej pianie.
  7. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 60 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *