Pyszne kruche owsiane ciasteczka z orzechami laskowymi oraz żurawiną. Okazuje się, że domowe słodycze mogą być i zdrowe i pyszne. Świetne jako przekąska oraz deser do kawy.
Składniki (18 szt):
- 100 g masła
- 90 g cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko rozm.L
- 150 g mąki pszennej
- 130 g mąki owsianej lub płatków owsianych
- 1/3 łyżeczki soli
- 70 g zmielonych orzechów laskowych
- 50 g żurawiny
- 50 g ciemnej czekolady
Sposób przygotowania:
- Zimne masło pokroić na kawałki. Dodać cukier, sól, mąkę, mąkę owsianą (jeżeli płatki owsiane to najlepiej rozdrobnić je nieco w malakserze). Mieszając całość rozdrobnić tworząc kruszonkę.
- Dodać jajko, orzechy, żurawinę. Zagnieść ciasto.
- Z ciasta formować ciasteczka w kształcie talarków (każde po ok. 35 g). Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w 180 stopniach (grzanie góra-dół) ok. 20 minut. Do lekkiego zarumienienia.
- Wystudzone ciasteczka polać roztopioną czekoladą.