biszkoptowe choinki z kremem
Boże Narodzenie NA SŁODKO

Choinki biszkoptowe z kremem

biszkoptowe choinki
biszkoptowe choinki

Słodkie choinki z biszkoptu i kokosowego kremu, na bazie sera mascarpone i śmietany. Świąteczne, słodkie wypieki można zrobić nie tylko płaskie, ale także trójwymiarowe. Można się na nowo zainspirować, zrobić coś nowego. Choinki mogą mieć dowolną ilość warstw. Jeżeli masz obawy przed użyciem zbyt dużej ilości barwnika, to użyj go tylko do zewnętrznej warstwy, a środek wypełnij klasycznym kremem, bez barwnika. Takie ozdobne i pyszne biszkopty, można zrobić w każdej chwili, nie tylko na święto, ale jako mini torciki.

Składniki na krem:

  • 250 g sera mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżeczek mleka kokosowego w proszku
  • zielony barwnik

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 90 g cukru drobnego
  • 10 cukru z wanilią (można go rozbić samodzielnie, przepis znajdziecie tutaj:
  • 140 g mąki pszennej tortowej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mleka
  • dodatkowo: słodkie dekoracje

Sposób przygotowania biszkoptu:

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Następnie dodawać porcjami po 1-2 łyżce, cukier z cukrem waniliowym, cały czas ubijając, aż do wykończenia cukru.

Dalej ubijając, dodawać pojedynczo żółtka i po każdym ubijać ok. 30 sekund.

Dodać mleko i olej. Wymieszać dokładnie łyżką lub łopatką.

Dodawać porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszając łyżką.

Przełożyć do blaszki o wymiarach ok.: 22cm x 30 cm, samo dno wyłożyć papierem do pieczenia.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 20 minut. Gdy kolor biszkoptu będzie złocisty, a drewniany patyczek po włożeniu w ciasto suchy, to biszkopt gotowy.

Sekretem, aby biszkopt był puszysty i nie opadł, jest długie ubijanie piany na początku, a także w trakcie dodawania cukru i żółtek. Jeżeli poświęcicie na to odpowiednią ilość czasu, to na pewno ciasto będzie udane. Bardzo ważna jest także kolejność dodawania składników.

Po wystudzeniu z biszkoptu powycinać różnej wielkości kółka.

Sposób przygotowania kremu:

Mascarpone, chłodzoną śmietanę 30%, cukier puder, oraz mleko kokosowe w proszku, zmiksować na gładki, sztywny krem. Dodać zielony barwnik (ilość uzależniona od intensywności koloru, którą chcecie uzyskać). Zmiksować.

Na poszczególne kołka z biszkoptu, za pomocą rękawa lub szprycy wykładać krem. Następnie układać kolejne warstwy biszkoptu i kremu. Na koniec udekorować choinki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *