świąteczny piernik
Boże Narodzenie ciasta NA SŁODKO

Świąteczny piernik

Pierwszy raz piekłam piernik na święta. Wyszedł naprawdę rewelacyjnie. Przepis różni się od innych przepisów na pierniki. Wyszedł wilgotny, miękki, intensywnie korzenny. Ach, i te powidła śliwkowe! Ja akurat użyłam domowych powideł mojej mamy. Ciasto robi się bardzo szybko, a piernik zaraz po upieczeniu i wystudzeniu jest gotowy do podania. 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka rozm L
  • 150 g miodu
  • 125 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 100 g masła (o temp pokojowej)
  • 5 łyżek oleju
  • 4 łyżki mleka 
  • 1 lekko wypukła łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
  • 1,5 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 płaska łyżka kakao
  • powidła śliwkowe (mały słoik) do przełożenia piernika
  • do dekoracji: cukrowe dekorki

polewa czekoladowa:

  • 60 g mlecznej czekolady
  • 20 g deserowej czekolady
  • 50 g masła
  • 3 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiać mąkę. Dodać cukier puder, sodę oczyszczoną, kakao, przyprawę do piernika, jajka, płynny miód, olej, miękkie masło, mleko, śmietanę. Zmiksować na jednolite ciasto.
  2. Ciasto można upiec w keksówce lub kwadratowej blaszce o bokach 22 cm. Myślę, że tortownica o średnicy 24 cm też się nada. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40 minut. Przed wyjęciem, sprawdzić ciasto drewnianym patyczkiem. Patyczek musi być suchy.
  3. Ciasto po upieczeniu wyjąć z blachy i wystudzić. Piernik przekroić na pół i przełożyć śliwkową konfiturą. 
  4. Przygotować czekoladową polewę: W kąpieli wodnej, w miseczce rozpuścić czekoladę z masłem i mlekiem. Cały czas pilnować i mieszać do uzyskania, jednolitej, gładkiej konsystencji.
  5. Przygotować czekoladową polewę: W kąpieli wodnej, w miseczce rozpuścić czekoladę z masłem i mlekiem. Cały czas pilnować i mieszać do uzyskania, jednolitej, gładkiej konsystencji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *