Pierwszy raz piekłam piernik na święta. Wyszedł naprawdę rewelacyjnie. Przepis różni się od innych przepisów na pierniki. Wyszedł wilgotny, miękki, intensywnie korzenny. Ach, i te powidła śliwkowe! Ja akurat użyłam domowych powideł mojej mamy. Ciasto robi się bardzo szybko, a piernik zaraz po upieczeniu i wystudzeniu jest gotowy do podania.
Składniki:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 jajka rozm L
- 150 g miodu
- 125 ml kwaśnej śmietany 18%
- 100 g masła (o temp pokojowej)
- 5 łyżek oleju
- 4 łyżki mleka
- 1 lekko wypukła łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
- 1,5 łyżki przyprawy do piernika
- 1 płaska łyżka kakao
- powidła śliwkowe (mały słoik) do przełożenia piernika
- do dekoracji: cukrowe dekorki
polewa czekoladowa:
- 60 g mlecznej czekolady
- 20 g deserowej czekolady
- 50 g masła
- 3 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
- Do miski przesiać mąkę. Dodać cukier puder, sodę oczyszczoną, kakao, przyprawę do piernika, jajka, płynny miód, olej, miękkie masło, mleko, śmietanę. Zmiksować na jednolite ciasto.
- Ciasto można upiec w keksówce lub kwadratowej blaszce o bokach 22 cm. Myślę, że tortownica o średnicy 24 cm też się nada. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40 minut. Przed wyjęciem, sprawdzić ciasto drewnianym patyczkiem. Patyczek musi być suchy.
- Ciasto po upieczeniu wyjąć z blachy i wystudzić. Piernik przekroić na pół i przełożyć śliwkową konfiturą.
- Przygotować czekoladową polewę: W kąpieli wodnej, w miseczce rozpuścić czekoladę z masłem i mlekiem. Cały czas pilnować i mieszać do uzyskania, jednolitej, gładkiej konsystencji.
- Przygotować czekoladową polewę: W kąpieli wodnej, w miseczce rozpuścić czekoladę z masłem i mlekiem. Cały czas pilnować i mieszać do uzyskania, jednolitej, gładkiej konsystencji.