Rogaliki krucho – drożdżowe robiłam już naprawdę wiele razy. Tym razem nadziane są jabłkami oraz konfiturą pomarańczową, ze skórką pomarańczy. Rogaliki są pyszne zarówno po upieczeniu, jak i kolejnego dnia (w przeciwieństwie do czysto drożdżowych, które szybciej robią się czerstwe). Naprawdę polecam! W klasycznej wersji z marmoladą też oczywiście pyszne.
Składniki:
- 50 świeżych drożdży
- 2 czubate łyżki śmietany kwaśnej 18%
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 220 g masła
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 4 jabłka + cukier trzcinowy do smaku
- 1/2 słoiczka konfitury z pomarańczy ze skórką
Sposób przygotowania:
1. Jabłka obrać, wykroić środki, a następnie pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć w garneczku z cukrem, przez kilka minut.
2. Do miseczki pokruszyć drożdże, dodać śmietanę i cukier. Dokładnie wymieszać, do rozpuszczenia drożdży. Odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
3. Mąkę przesiać, dodać pokrojone zimne masło. Rozdrobnić nożem do masła. Dodać jajka i lekko wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto.
4. Ciasto podzielić na 3 części, każdą z nich owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 40-60 minut.
5. Każdą porcję ciasta rozwałkować, na podsypanym mąką blatem. Podzielić na trójkąty. Każdy posmarować na środku niewielką ilością konfitury i wyłożyć łyżeczkę jabłek. Starannie zwinąć rogalik.
6. Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, ok. 15 minut, na złoty kolor.