zupa z dyni
wegetariańskie WYTRAWNIE zupy

Zupa z dyni

Prosta i pyszna, zupa krem z dyni. Bez kurkumy, ale za to rozgrzewającym imbirem i chili. Nie wyobrażam sobie jesieni bez tego kremu z dyni.

Składniki:

  • 1,5 kg dynia (ok. 860-900 g po obraniu i oczyszczeniu) – może być piżmowa, Hokkaido lub zwyczajna
  • 2 średnie marchewki (ok. 200 g)
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 1 duży ziemniak (200 g)
  • 1 średnia czerwona cebula (ok. 100 g)
  • 1 papryczka chili (ilość w zależności od waszych preferencji)
  • 1300 ml bulionu warzywnego
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obrać, oczyścić z pestek i pokroić na kawałki. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kawałki dyni natrzeć olejem. Oprószyć solą. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na ok. 30 minut (do miękkości dyni).
  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Imbir obrać i drobno posiekać. Papryczkę chili również drobno posiekać. Marchew obrać i pokroić w plasterki. Ziemniaka również obrać i pokroić w kostkę.
  2. W dużym garnku z grubym dnem, rozpuścić łyżkę masła klarowanego. Dodać cebulkę. Chwilę smażyć. Dodać imbir oraz chili. Smażyć 2 minuty, często mieszając.
  3. Doda marchew i ziemniaki. Smażyć jeszcze chwilę, uważając, aby się nie przypaliło. Zalać bulionem. Gotować pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
  4. Dodać upieczoną dynię. Gotować jeszcze kilka minut.
  5. Zblendować na gładki krem.
  6. Doprawić solą, oraz jeżeli za mało pikantna, pieprzem cayenne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *