Prosta i pyszna, zupa krem z dyni. Bez kurkumy, ale za to rozgrzewającym imbirem i chili. Nie wyobrażam sobie jesieni bez tego kremu z dyni.
Składniki:
- 1,5 kg dynia (ok. 860-900 g po obraniu i oczyszczeniu) – może być piżmowa, Hokkaido lub zwyczajna
- 2 średnie marchewki (ok. 200 g)
- 3 cm kawałek imbiru
- 1 duży ziemniak (200 g)
- 1 średnia czerwona cebula (ok. 100 g)
- 1 papryczka chili (ilość w zależności od waszych preferencji)
- 1300 ml bulionu warzywnego
- 2-3 łyżki oleju
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól
Sposób przygotowania:
- Dynię obrać, oczyścić z pestek i pokroić na kawałki. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kawałki dyni natrzeć olejem. Oprószyć solą. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na ok. 30 minut (do miękkości dyni).
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Imbir obrać i drobno posiekać. Papryczkę chili również drobno posiekać. Marchew obrać i pokroić w plasterki. Ziemniaka również obrać i pokroić w kostkę.
- W dużym garnku z grubym dnem, rozpuścić łyżkę masła klarowanego. Dodać cebulkę. Chwilę smażyć. Dodać imbir oraz chili. Smażyć 2 minuty, często mieszając.
- Doda marchew i ziemniaki. Smażyć jeszcze chwilę, uważając, aby się nie przypaliło. Zalać bulionem. Gotować pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
- Dodać upieczoną dynię. Gotować jeszcze kilka minut.
- Zblendować na gładki krem.
- Doprawić solą, oraz jeżeli za mało pikantna, pieprzem cayenne.