Ta forma nadziania piady smakuje mi najbardziej! Meksykańska piada z mięsem mielonym, fasolką i papryczkami jalapeno. Idealna proporcja między nadzieniem, a plackiem. Rewelacyjne na gorąco, a także na zimno. Farsz można przygotować dzień wcześniej, i mieć przepyszny obiad w 10 minut.
Składniki: (6 porcji):
- 350-400 g mięsa mielonego
- 1 czerwona papryka
- 1 mała czerwona cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 500-600 g pomidorów
- garść marynowanych papryczek jalapeno
- mała puszka czerwonej fasoli
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 200 g startego sera cheddar (lub pół na pół z mozzarellą)
- 6 placków piady
- łyżka masła klarowanego lub oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Pomidory sparzyć ze skórki, wykroić środki, a resztę pokroić. Umieścić na sitku, aby pozbyć się nadmiaru wody. W przeciwnym razie sos byłby za rzadki.
- Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Paprykę pokroić w kostkę lub paski.
- Na maśle lub oleju podsmażyć cebulę. Dodać czosnek. Smażyć jeszcze chwilę. Dodać paprykę. Dusić pod przykryciem kilka minut.
- Dodać mięso mielone, oraz mieloną słodką i ostrą paprykę. Smażyć kilka minut na sporym ogniu, aż mięso się zetnie.
- Dodać pomidory. Gotować bez przykrycia, aż składniki dobrze się połączą, a farsz zredukuje. Gotowy farsz powinien być dosyć gęsty.
- Dodać odsączoną z zalewy fasolkę. Gotować jeszcze 3-5 minut. Doprawić solą i pieprzem.
- Na połowie placka rozsmarować farsz. Posypać posiekanymi papryczkami jalapeno (ilość w zależności od preferencji). Posypać serem.
- Zapiekać na złożonym grillu elektrycznym, przez kilka minut.