piada z mięsem mielonym
dania główne naleśniki WYTRAWNIE

Meksykańska piada z mięsem mielonym

meksykańska piada z mięsem mielonym

Ta forma nadziania piady smakuje mi najbardziej! Meksykańska piada z mięsem mielonym, fasolką i papryczkami jalapeno. Idealna proporcja między nadzieniem, a plackiem. Rewelacyjne na gorąco, a także na zimno. Farsz można przygotować dzień wcześniej, i mieć przepyszny obiad w 10 minut.

Składniki: (6 porcji):

  • 350-400 g mięsa mielonego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 500-600 g pomidorów
  • garść marynowanych papryczek jalapeno
  • mała puszka czerwonej fasoli
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 200 g startego sera cheddar (lub pół na pół z mozzarellą)
  • 6 placków piady
  • łyżka masła klarowanego lub oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory sparzyć ze skórki, wykroić środki, a resztę pokroić. Umieścić na sitku, aby pozbyć się nadmiaru wody. W przeciwnym razie sos byłby za rzadki.
  1. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Paprykę pokroić w kostkę lub paski.
  2. Na maśle lub oleju podsmażyć cebulę. Dodać czosnek. Smażyć jeszcze chwilę. Dodać paprykę. Dusić pod przykryciem kilka minut.
  3. Dodać mięso mielone, oraz mieloną słodką i ostrą paprykę. Smażyć kilka minut na sporym ogniu, aż mięso się zetnie.
  4. Dodać pomidory. Gotować bez przykrycia, aż składniki dobrze się połączą, a farsz zredukuje. Gotowy farsz powinien być dosyć gęsty.
  5. Dodać odsączoną z zalewy fasolkę. Gotować jeszcze 3-5 minut. Doprawić solą i pieprzem.
  6. Na połowie placka rozsmarować farsz. Posypać posiekanymi papryczkami jalapeno (ilość w zależności od preferencji). Posypać serem.
  1. Zapiekać na złożonym grillu elektrycznym, przez kilka minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *