czekośliwka
NA SŁODKO przetwory

Czekośliwka, powidła śliwkowe z czekoladą

czekośliwka

Czekośliwka, nazywana również śliwkową nutellą, to połączenie powideł śliwkowych i czekolady. Jest pyszna! Idealne powidła do deserów i wypieków. Przepis jest na 4 słoiczki.

Składniki:

  • ok. 1,8 kg śliwek
  • 150 g cukru
  • 2 tabliczki ciemnej czekolady 64 % (2 x 90 g)
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Śliwki przekroić na połówki i usunąć pestki.

Przenieść do szerokiej i głębokiej patelni lub garnka. Wlać dwie łyżki wody oraz dodać cukier.

Smażyć 2 h na niedużej mocy grzania (na początku trochę mocniej, aby się zagotowały). Od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliło.

Gdy masa po tym czasie zrobi się gęsta, zdjąć z grzania i dodać połamaną na kostki czekoladę. Wymieszać, Odstawić na kilka minut. Ponownie wymieszać.

Zblendować na gładki mus. Ponownie zagotować. Rozdozować do wyparzonych, suchych słoiczków, szczelnie zamknąć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *