Czekośliwka, nazywana również śliwkową nutellą, to połączenie powideł śliwkowych i czekolady. Jest pyszna! Idealne powidła do deserów i wypieków. Przepis jest na 4 słoiczki.
Składniki:
- ok. 1,8 kg śliwek
- 150 g cukru
- 2 tabliczki ciemnej czekolady 64 % (2 x 90 g)
- 2 łyżki wody
Sposób przygotowania:
Śliwki przekroić na połówki i usunąć pestki.
Przenieść do szerokiej i głębokiej patelni lub garnka. Wlać dwie łyżki wody oraz dodać cukier.
Smażyć 2 h na niedużej mocy grzania (na początku trochę mocniej, aby się zagotowały). Od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliło.
Gdy masa po tym czasie zrobi się gęsta, zdjąć z grzania i dodać połamaną na kostki czekoladę. Wymieszać, Odstawić na kilka minut. Ponownie wymieszać.
Zblendować na gładki mus. Ponownie zagotować. Rozdozować do wyparzonych, suchych słoiczków, szczelnie zamknąć.