ciasteczka urodzinowe
ciasteczka NA SŁODKO

Urodzinowe ciasteczka

Moja babcia skończyła 90 lat i zamiast kwiatów postanowiłam upiec ciasteczka. Dokładnie 90 szt. Jest to pomysł na prezent, który można przygotować samodzielnie. Solenizantka była zachwycona, pomysł był świetny. Ciasteczka są kruche, delikatne, z nutą pomarańczy. Pyszne i nie są przesadnie słodkie.

Składniki:

  • 200 g masła
  • 80 g cukru
  • 2 jajka M
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 60 płatków migdałowych lub mąki migdałowej
  • 1 łyżka cukru z pomarańczą
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • marmolada

Sposób przygotowania:

  1. Obie mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać szczyptę soli, cukier, cukier z pomarańczą, zmiksowane płatki migdałów lub mąkę migdałową, a także pokrojone na kawałki zimne masło. Połączyć składniki, rozdrabniając w dłoniach, tworząc coś w rodzaju kruszonki.
  2. Dodać jajka. Zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
  3. Zimne ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm. Za pomocą foremki odciskać kształty kwiatka. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku ciasteczek, palcem zrobić delikatne wgłębienie. W każdym umieścić niewielką ilość marmolady (za pomocą łyżeczki, szprycy lub strzykawki typu „żaneta”). Nożykiem ponacinać płatki, aby uzyskać ich ładny kształt.
  4. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 12-15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *