czekoladowe babeczki z malinami
muffinki NA SŁODKO Sylwester

Muffinki czekoladowe z malinami

muffinki czekoladowe z malinami

Czekolada i maliny to połączenie idealne! Uwielbiam muffinki, gdyż robi się je ekspresowo i są pyszne. Idealne do porannej i popołudniowej kawki. Są mięciutkie, delikatne i bardzo czekoladowe. Do ich przygotowania użyłam świeżych malin, ale świetnie sprawdzą także mrożone. Babeczki nie wymagają użycia miksera, wystarczy tylko łyżka lub rózga kuchenna.

Składniki (12 babeczek):

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2,5 łyżki kakao
  • 2 jajka rozm. L
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki oleju (ok. 115 ml)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 50 g posiekanej czekolady (ciemna lub mleczna) – opcjonalnie
  • ok. 140 g malin (1 szklanka)

Sposób przygotowania:

  1. W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, oraz sól.
  2. W drugiej misce wymieszać jajka z mlekiem oraz olejem. Najlepiej to zrobić za pomocą rózgi kuchennej lub łyżki. Do połączenia składników.
  3. Mokre składniki przenieść do suchych i wymieszać do połączenia składników. Dodać maliny oraz posiekaną czekoladę (jeżeli zdecydowaliście się ją dodać).
  4. W dołkach blaszki na muffinki umieścić papierowe foremki do muffinek. Wypełnić je po równo ciastem.
muffinki czekoladowe z malinami
  1. Piec w 180 stopniach, ok. 30-35 minut. Do suchego patyczka (drewniany patyczek nie może być obklejony surowym ciastem).
czekoladowe muffinki z malinami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *