Pyszny deser, wcale nie musi być niezdrowy. Ten deser z kaszy manny, z musem owocowym jest bardzo dobry, a do tego zdrowy. Deser jest dwuwarstwowy. Warstwa czekoladowej kaszy manny oraz musu truskawkowego.
Składniki:
- 300 ml mleka
- 3 łyżki kaszy manny
- 5 kostek ciemnej czekolady
- syrop z agawy do dosłodzenia
- mus truskawkowy: 200 g truskawek (świeże lub mrożone), cukier, 1 łyżeczka pektyn lub żelatyny
- do dekoracji: wiórki czekoladowe, pianki lub inne ulubione dodatki
Sposób przygotowania:
1. Kaszę manną ugotować w mleku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie dodać czekoladę, wymieszać. Ewentualnie dosłodzić syropem z agawy. Przełożyć do naczynek na desery.
2. Truskawki gotować krótko z niewielką ilością cukru. Zblendować. Ewentualnie dosłodzić do smaku. Jeżeli korzystacie z pektyn, to dodać je do masy i gotować kilka minut. Jeżeli z żelatyny- to namoczyć ją w łyżce zimnej wody, przez 5 minut. Dodać do gorącego musu. Nie gotować, dokładnie wymieszać. Gotowy mus wyłożyć na czekoladową masę. Po wystudzeniu, schłodzić w lodówce. Udekorować.