czekoladowy pudding
desery NA SŁODKO

Czekoladowo-truskawkowy pudding z kaszy manny

Pyszny deser, wcale nie musi być niezdrowy. Ten deser z kaszy manny, z musem owocowym jest bardzo dobry, a do tego zdrowy. Deser jest dwuwarstwowy. Warstwa czekoladowej kaszy manny oraz musu truskawkowego.  

Składniki:

  • 300 ml mleka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 5 kostek ciemnej czekolady
  • syrop z agawy do dosłodzenia
  • mus truskawkowy: 200 g truskawek (świeże lub mrożone), cukier, 1 łyżeczka pektyn lub żelatyny 
  • do dekoracji: wiórki czekoladowe, pianki lub inne ulubione dodatki

Sposób przygotowania:

1. Kaszę manną ugotować w mleku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie dodać czekoladę, wymieszać. Ewentualnie dosłodzić syropem z agawy. Przełożyć do naczynek na desery.
2. Truskawki gotować krótko z niewielką ilością cukru. Zblendować. Ewentualnie dosłodzić do smaku. Jeżeli korzystacie z pektyn, to dodać je do masy i gotować kilka minut. Jeżeli z żelatyny- to namoczyć ją w łyżce zimnej wody, przez 5 minut. Dodać do gorącego musu. Nie gotować, dokładnie wymieszać. Gotowy mus wyłożyć na czekoladową masę. Po wystudzeniu, schłodzić w lodówce. Udekorować.  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *