Kokosowe rogaliki. Nadzienie to mięciutkie wiórki kokosowe w śmietance, w połączeniu z białą czekoladą. Jest tak pyszne, ze nie można go przestać jeść. Nadzienie świetnie nadaje się także do nadziewania babeczek, przepis na nie znajdziecie tutaj: https://justynagotuje.pl/czekoladowo-bananowe-muffinki-z-nadzieniem-ala-rafaello/.
Składniki:
Ciasto:
- 300g mąki tortowej
- 40 g cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 100 ml mleka
- 110 g kwaśnej śmietany 12%
- 60 g roztopionego masła
Nadzienie:
- 290-300 ml śmietanki 30%
- 100 g wiórek
- 100 g czekolady
- garść płatków migdałów
Sposób przygotowania:
- W garneczku zalać wiórki kokosowe śmietanką i mlekiem. Gotować na niedużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż wiórki wchłoną śmietankę, a masa nieco zgęstnieje. Zdjąć z grzania. Dodać połamaną na kostki czekoladę oraz posiekane migdały. Gotową masę wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce, aż zgęstnieje.
- Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Pozostałe składniki umieścić w dużej misce. Dodać rozpuszczone drożdże. Przez 5-7 minut wyrabiać ciasto za pomocą miksera z końcówkami do ciast drożdżowych (haki) lub ręcznie.
- Miskę z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnice podsypaną mąką. Podzielić na pół. Każdą część rozwałkować w koło o średnicy ok. 30 cm. Każde podzielić na 12 trójkątów. Wykładać po łyżeczce nadzienia i zawijać rogaliki.
- Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 185 stopniach (grzanie góra-dół) przez 16-18 minut, do uzyskania złocistego koloru.