Wyśmienity, idealny żurek na domowym zakwasie. Podany z ziemniakami i jajkiem. Można użyć gotowego zakwasu, jednak przygotowanie go samodzielnie, jest naprawdę proste.
Składniki:
- 1,5 litra bulionu
- 700 ml zakwasu
- 500 g białej kiełbasy (można zrobić pół na pół ze zwykłą podwędzaną)
- sól, pieprz
- 1 łyżka stołowa suszonego majeranku
- szczypta suszonego czosnku
Bulion: 200 g boczku wędzonego (lub wędzonych żeberek), 2 marchewki, 2 korzenie pietruszki, kawałek selera, por, 2 listki laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, 10 kulek pieprzu czarnego, natka pietruszki, lubczyku, szczypiorku (opcjonalnie), można też dodać cebulę.
Przepis na domowy zakwas znajdziecie tutaj: https://justynagotuje.pl/zakwas-na-zurek/
Sposób przygotowania:
- Bulion: Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. W dużym garnku umieścić warzywa, mięso oraz przyprawy i zioła. Zalać wodą, tak, aby wszystko było przykryte. Gotować na niedużym ogniu pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Gotowy bulion przecedzić. Najlepiej przygotować go sobie dzień wcześniej.
- Kiełbasę pokroić w talarki. Podsmażyć na suchej patelni. Dodać do bulionu.
- Dodać także zakwas. Gotować kilka minut. Doprawić majerankiem, czosnkiem, solą i pieprzem.
- Podawać dodatkowo z jajkami gotowanymi na twardo i gotowanymi ziemniakami.