żurek
Wielkanoc WYTRAWNIE zupy

Żurek

żurek wielkanocny
żurek

Wyśmienity, idealny żurek na domowym zakwasie. Podany z ziemniakami i jajkiem. Można użyć gotowego zakwasu, jednak przygotowanie go samodzielnie, jest naprawdę proste.

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu
  • 700 ml zakwasu
  • 500 g białej kiełbasy (można zrobić pół na pół ze zwykłą podwędzaną)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka stołowa suszonego majeranku
  • szczypta suszonego czosnku

Bulion: 200 g boczku wędzonego (lub wędzonych żeberek), 2 marchewki, 2 korzenie pietruszki, kawałek selera, por, 2 listki laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, 10 kulek pieprzu czarnego, natka pietruszki, lubczyku, szczypiorku (opcjonalnie), można też dodać cebulę.

Przepis na domowy zakwas znajdziecie tutaj: https://justynagotuje.pl/zakwas-na-zurek/

Sposób przygotowania:

  1. Bulion: Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. W dużym garnku umieścić warzywa, mięso oraz przyprawy i zioła. Zalać wodą, tak, aby wszystko było przykryte. Gotować na niedużym ogniu pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Gotowy bulion przecedzić. Najlepiej przygotować go sobie dzień wcześniej.
  2. Kiełbasę pokroić w talarki. Podsmażyć na suchej patelni. Dodać do bulionu.
  3. Dodać także zakwas. Gotować kilka minut. Doprawić majerankiem, czosnkiem, solą i pieprzem.
  4. Podawać dodatkowo z jajkami gotowanymi na twardo i gotowanymi ziemniakami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *