Pieczony bakłażan z pysznymi pomidorami, mozzarellą i greckimi ziołami. To pyszne i proste do przygotowania, aromatyczne danie.
Składniki:
- 1 bakłażan
- 500 g pomidorów malinowych (3 szt.)
- 1 mała cebula czerwona
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz czarny
- 60 g mozzarelli
- 1 łyżeczka ziół greckich (oregano, bazylia, mięta, suszone pomidory)
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
- Bakłażana pokroić w 1-1,5 cm plastry. Wychodzi ok. 11 szt. Obficie posolić z obu stron. Odstawić na 15 minut.
- Pomidory sparzyć ze skórki, a następnie pokroić. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
- Na niedużej patelni, na łyżce oliwy podsmażyć cebulę. Dodać czosnek. Smażyć jeszcze minutę. Dodać odciśnięte z nadmiaru soku pomidory. Smażyć na dużej mocy grzania, aż składniki się połączą, a sos zredukuje do gęstej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem.
- Plastry bakłażana wypłukać pod wodą. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Z obu stron skropić oliwą.
- Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na każdym plastrze umieścić trochę sosu pomidorowego, następnie posypać mozzarellą i oprószyć ziołami.
- Piec w 190 stopniach (grzanie góra-dół) ok. 15-17 minut.