bakłażan z pomidorami i mozzarellą
dania główne wegetariańskie WYTRAWNIE

Bakłażan z pomidorami i mozzarellą

bakłażan z pomidorami i mozzarellą

Pieczony bakłażan z pysznymi pomidorami, mozzarellą i greckimi ziołami. To pyszne i proste do przygotowania, aromatyczne danie.

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 500 g pomidorów malinowych (3 szt.)
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz czarny
  • 60 g mozzarelli
  • 1 łyżeczka ziół greckich (oregano, bazylia, mięta, suszone pomidory)
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana pokroić w 1-1,5 cm plastry. Wychodzi ok. 11 szt. Obficie posolić z obu stron. Odstawić na 15 minut.
  2. Pomidory sparzyć ze skórki, a następnie pokroić. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
  3. Na niedużej patelni, na łyżce oliwy podsmażyć cebulę. Dodać czosnek. Smażyć jeszcze minutę. Dodać odciśnięte z nadmiaru soku pomidory. Smażyć na dużej mocy grzania, aż składniki się połączą, a sos zredukuje do gęstej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Plastry bakłażana wypłukać pod wodą. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Z obu stron skropić oliwą.
  5. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Na każdym plastrze umieścić trochę sosu pomidorowego, następnie posypać mozzarellą i oprószyć ziołami.
  1. Piec w 190 stopniach (grzanie góra-dół) ok. 15-17 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *