Plastry cukinii przekładane farszem z mięsa mielonego z ryżem. Ta ciekawa forma podania sprawia, że danie smakuje jeszcze lepiej. Zapiekanka jest prosta i szybka do przygotowania, później zostaje tylko pieczenie.
Składniki:
- 1 duża cukinia lub 2 mniejsze
- 1 torebka ryżu (100 g)
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 2/3 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka majeranku lub oregano
- 220 ml gotowego sosu pomidorowego lub passaty pomidorowej (w przypadku passaty użyć dodatkowo przypraw- np. sól, pieprz, bazylia, oregano) ja użyłam sos pomidorowy Primo Gusto o dobrym składzie
- 100 g jogurtu naturalnego lub śmietany
- garść żółtego sera lub mozzarelli (może być też cheddar)
- 1 łyżka oleju do posmarowania blachy
Sposób przygotowania:
Cukinię pokroić w talarki. Duże plastry można jeszcze przekroić na pół.
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudzić. Mięso mielone przełożyć do miski dodać ryż i przyprawy. Wyrobić masę rękoma.
Blaszkę o wymiarach 20 cm x 20 cm. (lub troszkę mniejsza) wysmarować olejem. Układać naprzemiennie plastry cukinii i niewielkie, spłaszczone kulki mięsa. Aż do wyczerpania składników.
Wymieszać sos pomidorowy z jogurtem naturalnym. Wyłożyć na wierzch. Posypać startym serem.
Piec w 190 stopniach ok. 35 minut.