zapiekanka cukiniowa z mięsem
dania główne WYTRAWNIE

Cukiniowa zapiekanka z mięsem mielonym

zapiekanka z mięsa mielonego z cukinią
faszerowana cukinia

Plastry cukinii przekładane farszem z mięsa mielonego z ryżem. Ta ciekawa forma podania sprawia, że danie smakuje jeszcze lepiej. Zapiekanka jest prosta i szybka do przygotowania, później zostaje tylko pieczenie.

Składniki:

  • 1 duża cukinia lub 2 mniejsze
  • 1 torebka ryżu (100 g)
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 2/3 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku lub oregano
  • 220 ml gotowego sosu pomidorowego lub passaty pomidorowej (w przypadku passaty użyć dodatkowo przypraw- np. sól, pieprz, bazylia, oregano) ja użyłam sos pomidorowy Primo Gusto o dobrym składzie
  • 100 g jogurtu naturalnego lub śmietany
  • garść żółtego sera lub mozzarelli (może być też cheddar)
  • 1 łyżka oleju do posmarowania blachy

Sposób przygotowania:

Cukinię pokroić w talarki. Duże plastry można jeszcze przekroić na pół.

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudzić. Mięso mielone przełożyć do miski dodać ryż i przyprawy. Wyrobić masę rękoma.

Blaszkę o wymiarach 20 cm x 20 cm. (lub troszkę mniejsza) wysmarować olejem. Układać naprzemiennie plastry cukinii i niewielkie, spłaszczone kulki mięsa. Aż do wyczerpania składników.

Wymieszać sos pomidorowy z jogurtem naturalnym. Wyłożyć na wierzch. Posypać startym serem.

Piec w 190 stopniach ok. 35 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *