hot dog
dania główne WYTRAWNIE

Domowe hot dogi

hot dog
domowe hot dogi

Domowy fast food, czyli odmieniona wersja niezdrowych hot dogów. Ten hot dog może stanowić zarówno śniadanie, obiad lub kolację. Jest naprawdę pyszny. Trzeba jednak wybrać parówki z dobrym składem, o dużej zawartości mięsa, a jak najmniej dodatków. Bułki polecam upiec samodzielnie. Można je po wystudzeniu zamrozić, a kiedy najdzie ochota to hot dogi robi się bardzo szybko. Przepis na bułki znajdziecie tutaj: https://justynagotuje.pl/bulki-hot-dog/ Można oczywiście skorzystać z gotowców. Jednak to już zawsze przetworzona żywność.

Składniki:

  • bułki do hot dogów
  • ulubione parówki
  • kilka listków sałaty
  • pomidor
  • ogórek (może być kiszony, korniszon lub małosolny, lub nawet sałatka szwedzka)
  • cebulka (świeża lub prażona)
  • ketchup, musztarda

Taka kompozycja składników sprawia, że hot dogi nie są suche i zapychające. Może też wykorzystać marynowane plastry papryczek jalapeno (dla fanów ostrej kuchni)

Sposób przygotowania:

Pomidora i ogórka pokroić w plastry. Świeżą cebulę pokroić w cieniutkie półksiężyce. Parówki podgrzać w gorącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Bułki naciąć. Jeżeli nie są świeżo upieczone (tylko odmrożone, z poprzedniego dnia lub gotowe) to włożyć je do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni (grzanie góra-dół) na ok. 4 minuty.

W nacięciu bułki umieścić sałatę, parówkę. Polać ketchupem i musztardą. Następnie dołożyć pomidora, ogórka, cebulkę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *