Domowy fast food, czyli odmieniona wersja niezdrowych hot dogów. Ten hot dog może stanowić zarówno śniadanie, obiad lub kolację. Jest naprawdę pyszny. Trzeba jednak wybrać parówki z dobrym składem, o dużej zawartości mięsa, a jak najmniej dodatków. Bułki polecam upiec samodzielnie. Można je po wystudzeniu zamrozić, a kiedy najdzie ochota to hot dogi robi się bardzo szybko. Przepis na bułki znajdziecie tutaj: https://justynagotuje.pl/bulki-hot-dog/ Można oczywiście skorzystać z gotowców. Jednak to już zawsze przetworzona żywność.
Składniki:
- bułki do hot dogów
- ulubione parówki
- kilka listków sałaty
- pomidor
- ogórek (może być kiszony, korniszon lub małosolny, lub nawet sałatka szwedzka)
- cebulka (świeża lub prażona)
- ketchup, musztarda
Taka kompozycja składników sprawia, że hot dogi nie są suche i zapychające. Może też wykorzystać marynowane plastry papryczek jalapeno (dla fanów ostrej kuchni)
Sposób przygotowania:
Pomidora i ogórka pokroić w plastry. Świeżą cebulę pokroić w cieniutkie półksiężyce. Parówki podgrzać w gorącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Bułki naciąć. Jeżeli nie są świeżo upieczone (tylko odmrożone, z poprzedniego dnia lub gotowe) to włożyć je do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni (grzanie góra-dół) na ok. 4 minuty.
W nacięciu bułki umieścić sałatę, parówkę. Polać ketchupem i musztardą. Następnie dołożyć pomidora, ogórka, cebulkę.