To najpyszniejsze bułki hot-dog jakie jadłam. Nie spodziewałam się tak ogromnej różnicy między kupnymi, gotowymi bułkami, a takimi domowymi. Wyszły mięciutkie, puszyste, wspaniałe! Do tego z dobrym składem, bez polepszaczy. Z przepisu wyszło 9 bułek. Część bułek po wystudzeniu, od razu zapakowałam w szczelne woreczki i zamroziłam. Po rozmrożeniu są równie mięciutkie i pyszne. Rozmrożone bułeczki wystarczy przez 4 min. podgrzać w nagrzanym piekarniku (180-200 stopni).
Pod przepisem znajdziecie filmik w jaki sposób uformować bułeczki.
Składniki (9 szt.):
- 500 g mąki pszennej (może być tortowa, lub typ 550)
- 60 g masła
- 1 jajko rozm. L (lub 2 mniejsze)
- 125 ml mleka (pół szklanki)
- 125 ml wody (pół szklanki)
- 20 g świeżych drożdży
- 1,5 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- dodatkowo: łyżka mleka + łyżka sezamu
Sposób przygotowania:
- Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać letnie mleko, wodę oraz cukier. Wymieszać do rozpuszczenia.
- Mąkę wymieszać z solą. Dodać rozpuszczone drożdże, jajko. Wyrabiać 2 minuty. Mikserem z końcówkami do ciast drożdżowych (haki), lub ręcznie.
- Dodać roztopione, przestudzone masło. Wyrabiać ok. 8 minut.
- Ciasto pozostawić w misce. Przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na ok. 50-60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na 9 równych części.
- Z każdego uformować wałeczek o długości ok. 15 cm. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między nimi. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min.
- Bułeczki posmarować mlekiem i posypać sezamem.
- Piec w 190 stopniach (grzanie góra-dół) na środkowym poziomie piekarnika, przez 15 minut.
Na filmiku przedstawiam jak uformować bułki do hot dogów