bułki hot dog
bułki bułki na drożdżach inne wypieki

Bułki hot dog

bułki hot dog
hot dog

To najpyszniejsze bułki hot-dog jakie jadłam. Nie spodziewałam się tak ogromnej różnicy między kupnymi, gotowymi bułkami, a takimi domowymi. Wyszły mięciutkie, puszyste, wspaniałe! Do tego z dobrym składem, bez polepszaczy. Z przepisu wyszło 9 bułek. Część bułek po wystudzeniu, od razu zapakowałam w szczelne woreczki i zamroziłam. Po rozmrożeniu są równie mięciutkie i pyszne. Rozmrożone bułeczki wystarczy przez 4 min. podgrzać w nagrzanym piekarniku (180-200 stopni).

Pod przepisem znajdziecie filmik w jaki sposób uformować bułeczki.

Składniki (9 szt.):

  • 500 g mąki pszennej (może być tortowa, lub typ 550)
  • 60 g masła
  • 1 jajko rozm. L (lub 2 mniejsze)
  • 125 ml mleka (pół szklanki)
  • 125 ml wody (pół szklanki)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • dodatkowo: łyżka mleka + łyżka sezamu

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać letnie mleko, wodę oraz cukier. Wymieszać do rozpuszczenia.
  2. Mąkę wymieszać z solą. Dodać rozpuszczone drożdże, jajko. Wyrabiać 2 minuty. Mikserem z końcówkami do ciast drożdżowych (haki), lub ręcznie.
  3. Dodać roztopione, przestudzone masło. Wyrabiać ok. 8 minut.
  4. Ciasto pozostawić w misce. Przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na ok. 50-60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  5. Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na 9 równych części.
  6. Z każdego uformować wałeczek o długości ok. 15 cm. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między nimi. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min.
  7. Bułeczki posmarować mlekiem i posypać sezamem.
  1. Piec w 190 stopniach (grzanie góra-dół) na środkowym poziomie piekarnika, przez 15 minut.
bułki hot dog
bułki do hot dogów

Na filmiku przedstawiam jak uformować bułki do hot dogów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *