pizza ze szparagami
dania główne pizza WYTRAWNIE

Pizza ze szparagami

Uwielbiam pizzę i często gości na moim stole, zwłaszcza w weekendy. Gdy biorę się za ciasto na pizzę, od razu robię podwójną lub nawet potrójną porcję i mrożę (przed wyrastaniem). Ta pizza właśnie jest z zapasowego ciasta. Ciasto podczas rozmrażania w temperaturze pokojowej przez kilka godzin, od razu wyrasta i jest gotowe do użycia. Sezon na szparagi w pełni, to dlaczego nie użyć jej na pizzę 😉 w towarzystwie pieczarek, papryki i oczywiście cudownie wypieczonego boczku!

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej 
  • 30 g świeżych drożdży 
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżka stołowa cukru
  • 120 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 1,5 łyżki oleju lub oliwy

dodatki do pizzy: kilka pieczarek, czerwona papryka, kilka szparagów, cebula, cienkie plastry boczku, ser mozzarela, sos pomidorowy (kilka łyżek passaty pomidorowej+sól, pieprz,oregano, bazylia)

Sposób przygotowania:
1. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier oraz letnie mleko. Wymieszać do rozpuszczenia. 
2. Mąkę przełożyć do miski, dodać rozpuszczone drożdże, sól, letnią wodę, olej lub oliwę. Wyrabiać ciasto ręcznie ok. 10 minut. Takie wyrobione ciasto można teraz zamrozić jeżeli zrobiliście większą porcję.
3. Wyrobione ciasto zostawić w misce, przykrytej bawełnianą ściereczką, w ciepłym miejscu na ok. godzinę. 
4. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą cienko rozwałkować. Ułożyć na dużych blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
5. Każdy placek posmarować cienko sosem i układać kolejno składniki: ser, pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone w plasterki pieczarki (świeżych pieczarek nie można dać dużo, bo pizza utonie), kawałki papryki, pokrojone szparagi (wcześniej odłamać zdrewniałe końcówki) oraz drobno pokrojony boczek. 
6. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 20 minut. Spód pizzy powinien być zarumieniony. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *