paluchy drożdżowe
inne wypieki PIECZYWO przekąski Sylwester WYTRAWNIE

Drożdżowe paluchy pomidorowe z chili

drożdżowe paluchy
drożdżowe paluchy

Długo zachowują swój smak i świeżość. Pieczone rano, nawet późnym wieczorem były jeszcze pyszne. Świetne do podjadania, a także jako posiłek. Idealne na wynos, do pracy. Te paluchy są tak pyszne, że stały się dla mnie inspiracją do nowych wypieków drożdżowych, z innymi dodatkami. 

Składniki na sos pomidorowy:

  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 1 mała papryka chili
  • 1 łyżka drobno posiekanej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 
  • 1 łyżeczka oregano 
  • sól 

Składniki na paluchy drożdżowe:

  • 400-420 g mąki pszennej typ 500
  • 200 ml letniego mleka 
  • 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)
  • 1 jajko
  • 40 g cukru
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuścić w połowie przepisanego mleka, z łyżką cukru (również z tego przepisanego). Jeżeli korzystacie z suszonych drożdży to nie należy robić rozczynu, tylko dodać je bezpośrednio do mąki wraz z pozostałymi składnikami.
2. Mąkę przesiać. Na środku zrobić wgłębienie. Wlać rozpuszczone drożdże. Przykryć ściereczką i odłożyć z ciepłe miejsce na ok. 15 minut, aby drożdże ruszyły. Powinny pojawiać się pęcherzyki powietrza.
3. Do całości dodać pozostałe mleko, cukier, jajko, sól, rozpuszczone letnie masło. Wyrabiać ciasto za pomocą miksera z hakami do ciast drożdżowych lub ręcznie przez 10 minut. 
4. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5h. Jeżeli macie piekarnik z możliwością nastawienia 30 stopni, to warto skorzystać, gdyż są to idealne warunki do wyrastania drożdży. Po godzinie podwoją swoją objętość. 
5. Na oliwie z oliwek podsmażyć cebulę. Dodać drobno posiekany, lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć jeszcze chwilę.
6. Dodać posiekaną papryczkę chili (przed dodaniem sprawdzić jej ostrość- niektóre potrafią być naprawdę ostre, wtedy proponuję dodać połowę).
7. Dodać passatę pomidorową. Doprawić solą, słodką mieloną paprykę, oraz oregano. Zagotować. Gotowy sos przestudzić. 
8. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Chwilę wyrabiać. Rozwałkować w dosyć cienki prostokąt. Połowę posmarować sosem. Złożyć na pół. Pokroić w cienkie paski. Poskręcać w świderki. Można też bez sosu złożyć na pól i pokroić w paski, a dopiero na koniec posmarować sosem. 

9. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni i piec ok. 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *