Są to absolutnie idealne kotlety cielęce. Po spróbowaniu, stwierdziłam, że tak pysznych kotletów nie jadłam w życiu. Są tak delikatne i rozpływające się w ustach. Ważne jest właściwe przygotowanie mięsa, aby zachować jego kremowy smak i fantastycznie delikatną konsystencję. Przepis na te kotlety jest z programu Magdy Gessler, i trzeba przyznać, że są wyśmienite.
Składniki:
- 450-500 g mielonej cielęciny
- 1 nieduże jajko
- 3 łyżki bułki tartej (w oryginalnym przepisie była kajzerka namoczona w wodzie)
- 2,5 łyżki śmietanki 30%
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1/2 ząbka czosnku
- sól (pieprzu nie dodajemy!)
- 2-3 łyżki mąki do obtoczenia
- masło klarowane do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać jajko, 1,5 łyżki śmietanki, namoczoną kajzerkę lub bułkę tartą, 1 łyżkę masła klarowanego rozdrobnionego w dłoniach, przeciśnięty przez praskę czosnek, 1/2 łyżeczki soli. Dokładnie wyrobić masę rękoma.
2. Z masy mięsnej uformować kulę. Skropić 1 łyżką śmietanki, rozsmarować. Przykryć i odłożyć do lodówki na ok. godzinę, aby odpoczęło.
3. Uformować kotlety. Każdy obtoczyć w mące. Nadmiar mąki strzepnąć. Grube kotlety nakłuć widelcem, aby ułatwić przenikanie temperatury do środka.
4. Smażyć na sporej ilości rozgrzanego masła klarowanego, na patelni grillowej, po kilka minut z każdej strony, na złoty kolor.