kotlety cielęce
dania główne WYTRAWNIE

Mielone kotlety cielęce

Są to absolutnie idealne kotlety cielęce. Po spróbowaniu, stwierdziłam, że tak pysznych kotletów nie jadłam w życiu. Są tak delikatne i rozpływające się w ustach. Ważne jest właściwe przygotowanie mięsa, aby zachować jego kremowy smak i fantastycznie delikatną konsystencję. Przepis na te kotlety jest z programu Magdy Gessler, i trzeba przyznać, że są wyśmienite. 

Składniki:

  • 450-500 g mielonej cielęciny
  • 1 nieduże jajko
  • 3 łyżki bułki tartej (w oryginalnym przepisie była kajzerka namoczona w wodzie)
  • 2,5 łyżki śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1/2 ząbka czosnku
  • sól (pieprzu nie dodajemy!)
  • 2-3 łyżki mąki do obtoczenia 
  • masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać jajko, 1,5 łyżki śmietanki, namoczoną kajzerkę lub bułkę tartą, 1 łyżkę masła klarowanego rozdrobnionego w dłoniach, przeciśnięty przez praskę czosnek, 1/2 łyżeczki soli. Dokładnie wyrobić masę rękoma. 
2. Z masy mięsnej uformować kulę. Skropić 1 łyżką śmietanki, rozsmarować. Przykryć i odłożyć do lodówki na ok. godzinę, aby odpoczęło. 
3. Uformować kotlety. Każdy obtoczyć w mące. Nadmiar mąki strzepnąć. Grube kotlety nakłuć widelcem, aby ułatwić przenikanie temperatury do środka. 
4. Smażyć na sporej ilości rozgrzanego masła klarowanego, na patelni grillowej, po kilka minut z każdej strony, na złoty kolor. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *