biała czekolada na gorąco
desery NA SŁODKO

Biała czekolada na gorąco z marakują

biała czekolada na gorąco

Od wakacji, jako desery często sięgam po pitną czekoladę. Zarówno na ciepło, jak i na zimno. Tym razem nie miałam żadnych świeżych owoców w domu, a ze względu na kiepską pogodę, zaczęłam przeglądać swoją spiżarnię. Znalazłam zakupioną wcześniej, małą puszkę marakui. Sprawdziła się idealnie. Biała czekolada na gorąco z marakują. Pycha! Udekorowane liofilizowanymi truskawkami, sprawiło, że jeszcze lepiej smakowało.

Składniki (2 porcje):

  • 1 mała puszka pulpy z marakui (170g)
  • 90 g białej czekolady
  • 120 ml śmietany 30%
  • 200 ml mleka 2% lub 3,2%
  • do dekoracji: liofilizowane truskawki

Sposób przygotowania:

Śmietanę z mlekiem zagotować. Dodać połamaną na kostki czekoladę. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia, cały czas lekko podgrzewając.

W dwóch szklankach umieścić pulpę z marakui. Zalać gorącą, rozpuszczoną czekoladą. Udekorować liofilizowanymi truskawkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *