pieczone skrzydełka
dania główne WYTRAWNIE

Pieczone skrzydełka

pieczone skrzydełka
pieczone skrzydełka

Skrzydełka pieczone z warzywami. Świetne, jednogarnkowe i bardzo proste do przygotowania danie. Skrzydełka wyszły przepyszne, mięciutkie, niemalże same odchodzą od kości. A do tego wierzchnia warstwa chrupiąca.

Składniki:

  • 12 skrzydełek
  • 500 g obranych i pokrojonych w łódeczki ziemniaków
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki przyprawy do klasycznego kurczaka
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • spora szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 4 łyżki oleju
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • 1 łyżka sosu sriracha
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

  1. Ze skrzydełek odciąć lotki. Nie jest to koniecznością, ale łatwiej się przewraca i zajmują mniej miejsca.
  2. W miseczce wymieszać przyprawy z sosem sojowym, sosem sirarcha, musztardą oraz 2 łyżkami oleju. Powstałą marynatą natrzeć skrzydełka i włożyć do lodówki na kilka godzin (minimum 1 godzina).
  3. Paprykę pokroić w dosyć duże kawałki. Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki lub ósemki.
  4. W naczyniu żaroodpornym (lub na blaszce, lub na patelni przeznaczonej do piekarnika) umieścić łódeczki ziemniaków, cebulę i paprykę. Dodać 2 łyżki oleju. Wymieszać dłońmi.
  1. Dodać zamarynowane skrzydełka. Przykryć pokrywką lub folią aluminiową.
  1. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec pod przykryciem 1 godzinę. Po 40 minutach przemieszać. Po godzinie pieczenia odkryć i piec z termoobiegiem 30 minut. Wierzchnia warstwa skrzydełek pysznie się przyrumieni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *