Skrzydełka pieczone z warzywami. Świetne, jednogarnkowe i bardzo proste do przygotowania danie. Skrzydełka wyszły przepyszne, mięciutkie, niemalże same odchodzą od kości. A do tego wierzchnia warstwa chrupiąca.
Składniki:
- 12 skrzydełek
- 500 g obranych i pokrojonych w łódeczki ziemniaków
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 łyżeczki przyprawy do klasycznego kurczaka
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- spora szczypta świeżo mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- 4 łyżki oleju
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka musztardy miodowej
- 1 łyżka sosu sriracha
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
- Ze skrzydełek odciąć lotki. Nie jest to koniecznością, ale łatwiej się przewraca i zajmują mniej miejsca.
- W miseczce wymieszać przyprawy z sosem sojowym, sosem sirarcha, musztardą oraz 2 łyżkami oleju. Powstałą marynatą natrzeć skrzydełka i włożyć do lodówki na kilka godzin (minimum 1 godzina).
- Paprykę pokroić w dosyć duże kawałki. Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki lub ósemki.
- W naczyniu żaroodpornym (lub na blaszce, lub na patelni przeznaczonej do piekarnika) umieścić łódeczki ziemniaków, cebulę i paprykę. Dodać 2 łyżki oleju. Wymieszać dłońmi.
- Dodać zamarynowane skrzydełka. Przykryć pokrywką lub folią aluminiową.
- Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec pod przykryciem 1 godzinę. Po 40 minutach przemieszać. Po godzinie pieczenia odkryć i piec z termoobiegiem 30 minut. Wierzchnia warstwa skrzydełek pysznie się przyrumieni.