sałatka jarzynowa
sałatki śniadanie wegetariańskie Wielkanoc WYTRAWNIE

Sałatka jarzynowa II

Przepis na tą sałatkę jarzynową wyszedł przypadkowo, ponieważ zapomniałam dodać jednego składnika i okazało się to być strzałem w dziesiątkę. Do tego trochę inne proporcje i wyszło rewelacyjnie. 

Składniki:

  • 5-6 średniej wielkości ziemniaków
  • 3  marchewki 
  • 5 jaj
  • 1 mała puszka (mix kukurydzy i groszku)
  • 3 ogórki kiszone
  • słoik małego majonezu
  • pieprz czarny
  • sól

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki i marchew dobrze umyć. Na dno garnka włożyć ziemniaki, na wierzchu marchewki. Całość zalać wodą, aby wszystkie warzywa były zanurzone. Ugotować do miękkości. Jeżeli marchewki ugotują się szybciej, to wyłowić je wcześniej. U mnie ugotowały się jednocześnie, ale to zależy od odmiany ziemniaków. Po ugotowaniu wystudzić. Obrać. 
2. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. 
3. Ogórek kiszony pokroić w drobną kostkę. Odsączyć na sitku, z nadmiaru soku. 
4. Ziemniaki i jajka pokroić ręcznie w kostkę lub za pomocą sitka do krojenia. Dodać pokrojoną w kostkę marchew, odsączoną z zalewy kukurydzę z groszkiem, ogórek, majonez (pozostawiając 2 łyżki do dekoracji). 
5. Dodać sól, pieprz do smaku. Wymieszać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *