Kurczak w sosie słodko-kwaśnym to klasyka orientalnej kuchni. Popularny na całym świecie. Jestem ogromną fanką tych smaków i ubolewam, że tak rzadko robię dania tej kuchni. Danie wyszło wspaniale. Porcja z tego przepisu jest dosyć spora, mi wystarczyło na kilka dni 🙂 Można też na gorąco zapakować w słoiki na później. Danie podawałam zarówno klasycznie z ryżem, ale także z ciecierzycowym makaronem. Obie wersje pyszne.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 puszka ananasa
- 2 pomidory
- sok z 1/2 cytryny
- 1-2 marchewki
- 2 czerwone papryki
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 pomarańcza
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- sól, pieprz czarny
- 1-2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki wody
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę lub paski. Oprószyć solą, pieprzem oraz słodką mieloną papryką. Podsmażyć na rozgrzanym oleju. Zdjąć z patelni.
2. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w półksiężyce cebulę. Dodać posiekany czosnek, oraz posiekany imbir. Smażyć 1-2 minuty.
3. Dodać pokrojone w drobne paseczki marchew, oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć pod przykryciem kilka minut.
4. Dodać podsmażonego wcześniej kurczaka, oraz sparzone ze skórki, pokrojone pomidory. Dusić kilka minut.
5. Dodać pokrojonego w kostkę ananasa (sok z puszki pozostawić).
6. W garneczku zagotować: cukier, sok wyciśnięty z pomarańczy oraz cytryny, sok z puszki ananasa oraz sos sojowy. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody. Dodać do zawartości garneczka. Zagotować. Powstały sos dodać do zawartości patelni. Wymieszać.
7. Gotować kilka minut, aż składniki się połączą. Doprawić solą i pieprzem i ewentualnie cukrem lub sokiem z cytryny, aby zbalansować smaki.