kurczak słodko kwaśny
dania główne WYTRAWNIE

Kurczak słodko-kwaśny

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym to klasyka orientalnej kuchni. Popularny na całym świecie. Jestem ogromną fanką tych smaków i ubolewam, że tak rzadko robię dania tej kuchni. Danie wyszło wspaniale. Porcja z tego przepisu jest dosyć spora, mi wystarczyło na kilka dni 🙂 Można też na gorąco zapakować w słoiki na później. Danie podawałam zarówno klasycznie z ryżem, ale także z ciecierzycowym makaronem. Obie wersje pyszne.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 puszka ananasa 
  • 2 pomidory
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1-2 marchewki
  • 2 czerwone papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • sól, pieprz czarny
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania:
1. Kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę lub paski. Oprószyć solą, pieprzem oraz słodką mieloną papryką.  Podsmażyć na rozgrzanym oleju. Zdjąć z patelni.
2. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w półksiężyce cebulę. Dodać posiekany czosnek, oraz posiekany imbir. Smażyć 1-2 minuty. 
3. Dodać pokrojone w drobne paseczki marchew, oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć pod przykryciem kilka minut.   
4. Dodać podsmażonego wcześniej kurczaka, oraz sparzone ze skórki, pokrojone pomidory. Dusić kilka minut. 
5. Dodać pokrojonego w kostkę ananasa (sok z puszki pozostawić). 
6. W garneczku zagotować: cukier, sok wyciśnięty z pomarańczy oraz cytryny, sok z puszki ananasa oraz sos sojowy. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody. Dodać do zawartości garneczka. Zagotować. Powstały sos dodać do zawartości patelni. Wymieszać. 
7. Gotować kilka minut, aż składniki się połączą. Doprawić solą i pieprzem i ewentualnie cukrem lub sokiem z cytryny, aby zbalansować smaki. 

kurczak słodko kwaśny
kurczak słodko kwaśny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *